Samozatajni bh. biznismeni nezadrživo šire poslovna carstva

Dok se najveći hrvatski koncern Agrokor u čijem je sastavu i Konzum, suočava sa velikom krizom, nekoliko vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci su napravile odlične poslovne poteze kojim su dokazali da je privredni uspjeh itekako moguć i u BiH.

Vijest da je tešanjska kompanija AS Group preko vezane firme kupila nekretnine tvornice stočne hrane Agrokomerca za 3,05 miliona maraka potvrdila je opredjeljenje menadžmenta ove firme da kroz kupovinu posrnulih kompanija i brendova sve više osnažuje svoju tržišnu poziciju.

– Naš model investiranja u posrnula preduzeća sa namjerom da kroz novu vrijednost, stil upravljanja, domaćinski odnos prema poslovanju, i pošten odnos prema uposlenicima, najprije spasimo postojeća radna mjesta a potom i otvorimo nova, pokazao se kao nešto što je potrebno bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Dakle, nastavit ćemo sa kupovinom kompanija i brendova kako bismo još više osnažili našu sadašnju tržišnu poziciju. U procesu novih akvizicija ćemo ostati u sadašnjim okvirima poslovanja postojećih divizija – kazao je Rusmir Hrvić, član Uprave AS Group, u jednom od medijskih istupa, pojašnjavajući poslovnu logiku tešanjske firme.

Inače, kompaniju AS Group sačinjavaju prehrambeno-trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle, te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika. U 2016. godini ostvarili su promet od oko 300 miliona KM, zapošljavaju blizu 4.000 radnika, a plan im je i da se šire na regionalna tržišta.

Iz Tešnja potiče još jedna od nauspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija, naftni distributer HIFA OIL, koja je nedavno kupila LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore. Akvizicija firme, poznate po inovacijama u ovoj oblasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL, kompanija kćerka HIFA OIL-a, u oktobru prošle godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu BiH.

– Naša prva inozemna strateška akvizicija omogućit će nam da EURO ROAL kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU-e. Ovo je naša sedma po redu kompanija kćerka i prva u Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem – kazao je Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor HIFA OIL-a prilikom potpisivanja ugovora.

Kompanija Bingo iz Tuzle nedavno je i zvanično preuzela Tržni centar Otoka u Sarajevu, a spekulira se i da su uspješni Tuzlaci kupili šoping centar “Alta”, jednu od najtraktivnijih poslovnih lokacija u Sarajevu. Bingo je inače firma koja je u posljednje tri godine zabilježila ubjedljivo najveći rast prihoda među privatnim kompanijama u Bosni i Hercegovini: u 2015. godini ostvarili su prihod od 803.433.657 KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za nevjerovatnih 42,69%. Bingo je preuzeo i vodeću poziciju na maloprodajnom tržištu u BiH od hrvatskog Konzuma. 

Inače, vlasnici spomenutih kompanija već godinama su u vrhu liste najbogatijih preduzetnika u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima koje je prošle godine objavio časopis Forbes, braća Kenan i Damir Hastor, nasljednici poslovnog carstva koje je izgradio Nijaz Hastor kroz Prevent i ASA grupu, trenutno predvode listu najbogatijih privrednika u BiH sa 771 milion maraka ukupno ostvarenog prihoda samo u Bosni i Hercegovini, ne računajući firme kćerke s kojima je grupacija Prevent prisutna u Njemačkoj, Turskoj, Španiji, Brazilu, Rumuniji… Prevent Grupacija i ove godine pozicionirala se kao vodeći bh. izvoznik. Na osnovu konsolidovanih podataka izvoza svih članica, Grupacija je ostvarila ukupan izvoz od preko 530 miliona KM.

Među top pet najuspješnijih bh. biznismena je i vlasnik HIFA grupe Izudin Ahmetlić, čiji ukupni prihod na godišnjem nivou, prema posljednjim objavljenim podacima Forbesa, iznosi oko 681,3 miliona KM.

Na listi prvih pet je i Tuzlak Senad Džambić, vlasnik Binga, čiji prihod, kako smo već spomenuli, vrtoglavo raste iz godine u godinu. Zajedničko im je svima to što se ne vole medijski eksponirati, niti davati intervjue. Svoju privatnost ljubomorno čuvaju od očiju javnosti, no kada je posao u pitanju, spremni su podnijeti sve žrtve kako bi osvojili najatraktivnije pozicije na tržištu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *