HIFA OIL kupila još jednu kompaniju: Spasićemo je od propadanja i riješiti pitanje statusa radnika

HIFA OIL kupila je «Terminale» Željezare Zenica. Kupovinom «Terminala» HIFA OIL postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

– Kupovina «Terminala» osim jačanja konkurentskih prednosti HIFA OIL omogućit će sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. HIFA OIL je sada u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude pokretač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način HIFA OIL daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH», izjavio  je Venan Hadžiselimović izvršni direktor HIFA OIL.

Kupovina „Terminala“ obavljena je temeljem javnog poziva a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara „Terminal tečnih goriva Zenica“ je 12.840,00 m3.

Trenutno stanje «Terminala» je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu sa modernim tehničko – tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu, itd.

– Osim spašavanja «Terminala» od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište će dobiti kvalitetan i dugoročan sistem snabdijevanja derivatima, sa utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima jednog modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala. Pokretanjem rada «Terminala» rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Takođe smatramo da će pokretanjem rada «Terminala» generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko – Dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini», pojašnjava Hadžiselimović.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *