Na Šehidskom spomen mezarju Kovači omogućen pristup osobama u kolicima

S ciljem omogućavanja pristupa i lakšeg kretanja osoba u kolicima, Fond memorijala Kantona Sarajevo okončao je aktivnosti na postavljanju lifta i pristupnih rampi na ulazima u objekt amfiteatra, te izgradio parking prostor i stazu u okviru Šehidskog mezarja Kovači.

Ulaz sa zapadne strane u multimedijalnu salu objekta amfiteatra osiguran je stepeništem, rampom te liftom za invalide. Sa istočne strane, pristup amfiteatru za invalidne osobe opremljen je još jednom pristupnom rampom.

Fond memorijala Kantona Sarajevo je, nakon što mu je Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo dodijelilo parcelu ukupne površine 432 m2, izgradio i parking prostor pored Šehidskog spomen mezarja Kovači.

Koliko je to raspored mezara dozvoljavao, Fond je dodatno uredio i pristupnu stazu koja vodi od glavnog ulaza u mezarje Kovači do centralnog nišana, uključujući i prelazak preko potočića. Od ranije već postoji i staza koja od kapije, sa bočne strane mezarja, vodi do turbeta rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Sve ove aktivnosti poduzete su na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *