Predloženo jačanje akademske saradnje Pakistana i BiH

Izvršni direktor Iqbalovog međunarodnog instituta za istraživanje i dijalog (IRD) pri Međunarodnom islamskom univerzitetu u Islamabadu dr. Hasnul Amin, posjetio je ambasadora Bosne i Hercegovine u Pakistanu, Nedima Makarevića, te ga upoznao sa daljnjim aktivnostima koje IRD želi poduzeti u vezi sa dodatnim zbližavanjem Pakistana i BiH u oblasti akademske i kulturne saradnje.

Nakon uspješne posjete sarajevskom i drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini krajem prošle godine, a u cilju jačanja daljnje saradnje sa bh. akademskom zajednicom, ambasadoru Makareviću je ponuđen jedan cijeli spektar aktivnosti na tom planu.

Slikovni rezultat za makarevic nedim– Prije svega je ponuđena organizacija dviju kratkih posjeta bh. naučnika u trajanju od sedam dana, sa ciljem razmjene pogleda te iskustava u slijedećim tematskim oblastima: Islam i Zapad, suprotstavljanje terorizmu te uspostavljanje harmonije i mira u pluralnim društvima. Za vrijeme posjete članovi delegacije imali bi priliku da se upoznaju sa članovima akademske zajednice, civilnog društva, medija, uleme, te predstavnicima odredenih državnih institucija države Pakistana – navodi ambasador Makarević.

Također su ponuđene dvije pune stipendije (smještaj i mjesečna naknada) za istrazivače/studente koji bi proveli svoja istraživanja u Pakistanu u trajanju od tri do šest mjeseci, vežući svoje projekte za različite aspekte muslimanskih društava.

Selekcija kandidata će se vrštiti na osnovu kvaliteta ponuđenog istraživačkog projekta.

Održavanje dvodnevne konferencije posvećene BiH i Pakistanu na temu: u potrazi upoznavanje i jačanje zajedničke baštine je također ponuđena.

U razgovoru sa ambasadorom Makarevićem, dr. Hasnul Amin je obećao preduzeti sve neophodne mjere na daljnjem jačanju Ikbalove katedre pri Sarajevskom Univerzitetu.

Sa tim u vezi prijedlog će biti upućen Pakistanskoj visokoobrazovnoj komisiji, te drugim vladinim institutima. Vezano za daljnje aktivnosti Ikbalove katedre, Institut će se zalagati također za razvijanje različitih kratkih kurseve vezanih za Ikbala, njegovu misao, te drugih srodnih aspekata vezanih za muslimanska društva.

Sastanku je prisustvovao i koordinator saradnje sa institutom odnosno Islamskim univerzitetom u Islamabadu dr. Sejo Sušić, koji ujedno obnaša ulogu aktivnog profesora na tom Univerzitetu.

zavnews/jumagazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *