Uskoro počinje izgradnja šesterosjeda na Bjelašnici

Krajem marta ili početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vještačkog osnježavanja koji će biti praćeni izgradnjom nove šesterosjedne žičare i četverosjeda koji će voziti do vrha Bjelašnice, potvrdio je Feni rukovodilac sektora razvoja i planiranja KJP ZOI'84 Adis Mušinović.

Izrazio je nadu da će “u slijedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman – Bjelašnica ući s novim vertikalnim transportom i kompletnim osnježavanjem staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke”.

– Sve to će dati novo lice Ski-centru i nadamo se da ćemo prevazići probleme s kapacitetom vertikalnog transporta i da ćemo moći podići Ski- centar na jedan novi nivo – kazao je Mušinović.

Naglasio je da će to biti “prva faza radova koji su planirani na Ski- centru, te da će biti praćeni i dodatnim radovima 2018. i 2019. godine, a sve u skladu s pripremama za evropsku olimpijadu mladih – EYOF 2019.”.

– Osim Bjelašnice planirani su radovi na infrastrukturi na Igmanu i na Malom i Velikom polju, istakao je Mušinović, dodavši da će “Bjelašnica za nekoliko sedmica biti veliko gradilište, možda jedno od najvećih u Kantonu Sarajevo”.

Napomenuo je da će “projekat vertikalnog transporta i sistema osnježavanja koštati 16 miliona KM, odnosno prva faza radova koja je planirana ove godine, te da je šest miliona KM osigurano iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a”.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *