Na tržištu rada najtraženiji inženjeri elektrotehnike i informatike

Na tržištu rada Federacije BiH, najtraženiji su inženjeri elektrotehnike i informatike, programeri, farmaceuti, komercijalisti, prodavači, varioci i CNC operateri, a u inostranstvu postoji potreba za osobama medicinske struke, rečeno je Feni iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

S druge strane, na evidenciji nezaposlenih nalazi se najviše diplomiranih pravnika i ekonomista, svršenih studenata fakulteta političkih nauka, maturanata gimnazije, medicinskih i ekonomskih tehničara.

Što se tiče broja nezaposlenih, krajem mjeseca novembra (još uvijek nema podataka za mjesec decembar), na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje, bile su registrirane 372 902 osobe, od kojih oko 26 000 s visokom stručnom spremom.

U odnosu na mjesec oktobar 2016. godine, broj nezaposlenih smanjen je za 755, a u odnosu na mjesec novembar 2015. godine, broj nezaposlenih manji je za oko 17 000.

Realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini, tj. Uredbe o poticanju zapošljavanja Vlade FBiH, i Programa sufinansiranja zapošljavanja 2016. te nizom drugih projekata koji su realizirani u saradnji sa partnerima, u 2016. godini obuhvaćeno je između sedam i osam hiljada nezaposlenih osoba, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *