Svilaj: Položen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske

Predstavnici Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas su u Svilaju kod Odžaka simbolično položili kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske, koji finansira Evropska unija, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovi na izgradnji mosta počeli su prošle godine, a u okviru posjete Bosni i Hercegovini, gradilište je danas posjetio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Osim njega, kamen temeljac simbolično su položili i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, Oleg Butković, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture, te Jakov Ivanković, načelnik Odžaka.

Prisutni su naglasili da očekuju da će most u Svilaju značiti i bolju budućnost za taj kraj, te nadu da odlazak u Evropsku uniju neće biti isključivo u jednom smjeru.

˝Ono što ja uvijek ističem je to da je most samo poveznica, a ono sve što dolazi i što će se graditi granični prijelaz i carinski terminal, zatim zone koje planiramo, to su podloge koje će nam omogućiti da privučemo kapital. To nismo imali do sada˝, izjavio je načelnik Odžaka Jakov Ivanković.

Prema njegovim riječima, most preko rijeke Save je šansa za pokretanje privrede, a predviđena vrijednost ukupne investicije je 109,5 miliona eura.

Doprinos Evropske unije za troškove investicije, tehničku pomoć i pripremu projekta je 27,59 miliona eura, a kredit Evropske banke za obnovu i razvoj iznosi 21,96 miliona eura. Doprinos korisnika i ostali grantovi su u iznosu od 18 miliona eura. Rok za završetak radova je 700 dana, a trenutno se rade nosivi stubovi van nasipa.

Predviđeno je da će se stubovi unutar korita rijeke Save raditi tokom ljeta, kada vodostaj vode bude niži.

“Plan je da se tokom 2017. godine izgradi jedan most, pošto se most sastoji od dva mosta, a jedan je kao poveznica da bi se logistički moglo lakše funkcionirati, a onda u 2018. i na dalje će biti završena druga strana, te će onda zajedno sa izgradnjom autoputa i ovog dijela graničnog prijelaza i Koridora Vc možemo se uvezati sa Hrvatskom i Evropskom unijom”, izjavio je Ivanković.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *