Ukupna zarada direktora Applea veća od budžeta mnogih naših kantona

Plata i bonus izvršnog direktora Applea Tima Cooka, pali su u prošloj godini na ukupno 8,75 miliona dolara, sa 10,3 miliona, u 2015. godini, ali na dionicama Apple-a, Tim Cook je znatno više zaradio.

“Ne žalite Cooka zbog pada njegove plate jer njegova sreća je ionako u Appleovim dionicama. Od prodaje dionica Cook je prošle godine zaradio 136 miliona dolara“, naveli su iz Apple-a, u izvještaju kojeg su predali američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), objavio je CNN.

Cook je znači prošle godine zaradio blizu 145 miliona dolara, što je oko 270 miliona KM, a to je više od budžeta mnogih naših kantona u FBiH. Primjera radi, budžet Unsko-sanskog kantona za 2017. godinu iznosi 216 miliona km, dok je recimo budžet Zeničko-Dobojskog kantona, nešto veći od Cookove zarade, i iznosi 292 miliona KM.

Apple je u svom izvještaju naveo da je u 2016. godini zabilježio pad prihoda, prvi put u 15 godina, a Appleov odbor za to krivi upravo Cooka i neke druge vodeće ljude kompanije, čiji je osnivač Steve Jobs.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *