U Sarajevo stiže više od 350 studenata medicine i mladih ljekara sa pet kontinenata

Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” održat će se u Sarajevu od 01. do 05. februara, u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu – USMF i Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA, te uz pomoć Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Kongres će okupiti više od 350 studenata medicine i mladih ljekara iz više od 30 zemalja i sa 5 kontinenata, koji će imati priliku učestvovati u 8 radionica i 9 plenarnih sesija, te slušati predavanja doktora iz SAD-a i Evrope. Osim teorijskog dijela, Kongres će učesnicima ponuditi i praktični trening rada u situacijama zimskih nepogoda, koji će se realizirati u saradnji sa Gorskom službom spašavanja KS.

Najavljući ovogodišnji Kongres, predsjednik organizacionog odbora Bekir Rovčanin, istakao je da kroz ovaj petodnevni događaj učesnici imaju priliku razmijeniti ideje i saznanja, ali i proširiti svoju profesionalnu mrežu sa drugim studentima i mladim liječnicima iz okruženja i ostatka svijeta.

– Naučni program Kongresa uključuje radove iz brojnih oblasti koji će studenti iz cijelog svijeta prezentovati pred stručnom publikom, u formi usmenih ili poster prezentacija. Pored sesija za prezentaciju radova, SAMED će ugostiti i priznate naučnike koji će održati predavanja iz svojih polja stručnosti, te će studentima pružiti priliku da unutar pažljivo odabranih radionica poboljšaju svoje praktične vještine – naveo je Rovčanin te dodao da je energija i entuzijazam studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izdigla SAMED na nivo evropskih kongresa koji imaju mnogo dužu tradiciju.

Rovčanin je također naglasio da Kongres nastavlja svoju misiju promocije razmjene znanja, poboljšanje istraživačkog rada i razvoja ideja kod mladih naučnika.

– Medicina napreduje velikom brzinom. Što je bilo inovativno jučer, danas je već možda zastarjelo. Svjesni smo da svaka godina donosi nešto novo i da se mi jednostavno moramo prilagoditi stalnim promjenama. Najbolji način za to je dovođenje priznatih istraživača, čija su saznanja dala veliki doprinos današnjoj medicini. Na ovaj način ćemo mi kao studenti medicine moći prepoznati značaj svakodnevnog istraživanja u našoj praksi, te pripremiti se za suočavanje sa izazovima koji nas očekuju u našem budućem radu – rekao je Rovčanin.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *