BiH pomaže nerazvijenim dijelovima Pakistana

CHITRAL (PAKISTAN), 16. aprila (FENA) – Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljene bolnice u pakistanskoj sjeverozapadnoj pokrajini Chitral. Ambasada BiH zajedno sa ambasadom Republike Francuske, pomagala je humanitarnim akcijama nositelju projekta izgradnje bolnice, Ambasadi Kraljevine Norveške.

Chitral je jedna od najsiromašnijih pokrajina u Pakistanu. Nalazi se na krajnjem sjeverozapadu zemlje, na granici s Afganistanom. Osim sigurnosnih problema koje prouzrokuju napadi talibana, lokalno stanovništvo opterećeno je brojnim neriješenim svakodnevnim životnim potrebama a posebno u segmentu zdravstva. Ljudi moraju pješke prelaziti kilometre da bi dobili najosnovniju medicinsku uslugu.

Obnovljena bolnica raspolaže s 20 kreveta, a u planu je proširenje kapaciteta na 30. Ima odjele za opću medicinu, stomatologiju, dermatologiju, urologiju, porodilište, apoteku i sobu za ovisnike o drogama. Još nisu riješeni problemi izgradnje dodatnih objekata, kantine i adekvatnog broja kvalificiranog osoblja.

– Ovo je jedan u nizu projekata koje je Ambasada u BiH započela u Pakistanu u oblasti zdravstva. Nekome se može činiti da je riječ o, iz evropske vizure, skromnom objektu, međutim, za žitelje ove regije radi se o životno važnom iskoraku. Ubijeđen sam da će izgradnja bolnice donijeti značajnu pomoć najugroženijima – istakao je ambasador Makarević za Fenu.

Nosilac projekta je Vlada Kraljevine Norveške dok su ambasade Republike Francuske i BiH pomogle u prikupljanju nužnih sredstava za dentalne instrumente i aparate za akušerstvo. Upravo u ovoj oblasti zabilježen je veliki broj ovisnika o teškim drogama te je zbog toga pomoć u rješavanju tog problema od krucijalnog značaja. O radu ove bolnice brinut će se Fondacija “Aga Khan”, međunarodna agencija za razvoj koja djeluje od Centralne Azije do Zapadne Afrike na projektima borbe protiv siromaštva, nepismenosti i suzbijanja bolesti.

Ceremoniji su uz brojne zvaničnike Islamske Republike Pakistan prisustvovali ambasadori Norveške i Francuske u ovoj državi.

zavnews/fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *