Jonsko-jadranski plinovod ići će kroz BiH

Jonsko-jadranski plinovod (IAP) proći će preko teritorije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sjednici Konsultantskog vijeća za gradnju “Južnog plinskog koridora”, koja je održana u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Promijenjena je planirana ruta IAP-a koja je trebala zaobići našu državu, duž jadranske obale Hrvatske. Također, promijenjena ruta plinovoda preko BiH dobila je i podršku Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF), čiji su predstavnici nakon sastanka izrazili spremnost da odobre grant sredstva u iznosu od  2,5 milijarde eura kako bi bio realiziran ovaj projekt. Jonsko-jadranski plinovod bit će konektovan na Transjadranski plinovod (TAP) u albanskom gradu Fieri, pa će prolaziti preko Crne Gore, zatim BiH, kako bi na sjeveru naše države ušao u EU i time omogućio snabdijevanje država EU azerbejdžanskim plinom.

Ukupna dužina IAP-a iznosi 516 kilometara, a kapacitet mu je veći od pet milijardi kubnih metara plina godišnje. Kako saznajemo, na sastanku Konsultantskog vijeća potpisani su i zvanični ugovori između predstavnika “Južnog plinskog koridora”, TAP-a, hrvatske kompanije “Plina-cro”, “BH-Gasa”, “Geoplin Plinovoda” iz Slovenije, kao i s predstavnicima Crne Gore i Albanije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 40 milijardi američkih dolara.

“Problema s finansiranjem neće biti. Ispočetka procijenjena vrijednost projekta bila je 45 milijardi dolara, ali zbog promjena na tržištu sirovina, cijena neće biti viša od 40 milijardi dolara”, kazao je ministar energetike Azerbejdžana Natig Alijev,  nakon prekjučer održanog sastanka Konsultantskog vijeća.

Prema njegovim riječima, sve međunarodne finansijske institucije podržale su ovaj projekat.

“Do kraja 2019. godine završit ćemo plinski konektor u Grčkoj. Bugarska i Rumunija ujedinile su svoje plinovode, dok Crna Gora, Albanija i BiH već aktivno pripremaju sve što je potrebno za gradnju Jonsko-jadranskog dijela plinovoda”, naglasio je Alijev.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *