Predavanje o BiH u Pakistanu: Zajednički naučni radovi pakistanskih akademika i ambasadora Makarevića

Danas je ambasador BiH u Pakistanu, gosp. Nedim Makarević, održao predavanje o BiH na prestižnom pakistanskom univerzitetu “COMSATS Institute of Information Technology (CIIT).” u Islamabadu. Predavanju su prisustvovale brojne zvanice kako iz akademskog tako i političkog života Pakistana.

Prvi dio predavanja bio je rezervisan isključivo za pitanja koja se tiču BiH, a na kojima su najviše insistirali instituti pri COMSATS univerzitetu, budući da se situacija u BiH, od strane pojedinih naučnih instituta odnosno politički – geo strateški prožetih think-tankova, uveliko i pomno prati.

Drugi dio predavanja je bio isključivo vezan za nauku.

U tom dijelu današnjeg predavanja Ambasador Makarević je naglasio da je skupa sa timom pakistanskih naučnika pri COMSATS univerzitetu do sada objavio nekoliko naučnih radova koji su objavljeni širom svijeta, te da je u pripremi knjiga koja će biti zbir naučnih radova pakistansko-bosanske akademske saradnje.

Svi dosadašnji radovi su predstavljeni pojedinačno kao i način / metodika istraživanja.

Spomenuti radovi su objavljeni u naučnim žurnalima Rusije (European Researcher), Slovačke (European Journal of Social and Human Sciences) i Turske (International Journal of Finance & Banking Studies).

Koliko je današnje predavanje u Islamabadu bilo važno, govori i činjenica da su na predavanju bili prisutni i ambasadori Kanade, Austrije, Njemačke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Holandije i mnogi drugi Ambasadori i ugledni gosti

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *