Mostar: Otvorena izložba maketa bosanskih građevina iz osmanskog perioda

Izložba maketa pod simboličnim nazivom „Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba“ u organizaciji Yunus Emre Instituta Mostar sinoć je svečano otvorena i u Mostaru.

U postavci je predstavljeno 20 maketa poznatih građevina s područja Bosne i Hercegovine koje svojom arhitekturom i svojom historijom nedvojbeno govore o preplitanju i utjecaju domaćeg bosanskohercegovačkog stanovništva i naroda Turske.

Na projektu je u protekla četiri mjeseca radilo sedmero ljudi, pojasnio je koordinator projekta Elmaz Alić. Makete objekta su rađene od kartona, malim letvicama promjera 5 milimetara, obične tehnike bojenja, a materijal sa kojim su radili je reciklažni materijal koji bi vjerovatno završio na otpadu.

Zainteresirana mostarska publika imala je priliku vidjeti makete Stare ćuprije u Konjicu, Starog mosta  u Mostaru, Kozje ćuprije u Sarajevu, Tekijske džamije u Konjicu, Čaršijske džamije u Konjicu, Turali-begove džamije u Tuzli, Kušlat džamije u Zvorniku, Džamije Fatime Kadune u Mostaru, Dizdareve džamije u Jajcu, Brusa bezistana u Sarajevu, Bijele kule u Gradačacu, Kule u Travniku, Stolac, Donji Vakuf, Tvrđave u Doboju, Tvrđave u Počitelju, Tvrđave u Ključu, Ćejvan Ćehajina mekteba u Mostaru, Ćejvan-ćehajine džamije u Mostaru.

Izložbu je svečano otvorio direktor kulturnog centra Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber. „ Ideja je potekla od njenih realizatora Kulturnog društva „Sejfullah“ i Narodnog univerziteta Konjic, sami su odlučili koje će građevine predstaviti i mi smo tu ideju potpuno podržali“, pojasnio je Dilber. Radi se samo o jednom od brojnih programa koje podržava turski kulturni centar u Mostaru. „Cilj nam je da aktiviramo mlade ljude koji imaju talenta i da im pružimo mogućnost da ga unaprijede. Inače otvoreni smo za sve dobre ideje i projekte na polju kulture, polju umjetnosti, izdavaštvu na čemu smo radili proteklih godina. Bitno je da imamo vezu sa ljudima u BiH da uče turski jezik, Smatramo da je vrlo bitno da se glas ljudi, umjetnosti iz Bosne i Hercegovine čuje i vidi i u Turskoj“, poručio je Dilber.

Izložba u Mostaru će trajati od 17 – 21.2.2017. i moći će se posjetiti svim danima od 10:00 do 16:00 sati.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *