Izetbegović uputio pismo Hrvatskoj: BiH će zaštititi svoje pravo, obavijestit ćemo i Evropsku komisiju

 

Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će o tome obavijestiti Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića

U saopštenju se dalje navodi kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične linije i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što joj pripada po Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora.

“To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta”, kaže Izetbegović.

On dalje ističe da je Republika Hrvatska zvanično više puta o tome obaviještena, između ostalog i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića. Taj stav je potvrdio prošle godine i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost, i o tome je Republika Hrvatska obaviještena.

Izetbegović podsjeća da su vlasti Republike Hrvatske takođe krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom.

“Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama”, kaže se u spomenutom pismu Evropske komisije, podsjećaju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *