Udruženja žrtava iz BiH: Mladen Ivanić je ovlašteni agent Srbije

U saopćenju kojeg potpisuju Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena – žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, Udruženje građana za pravdu, mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća i Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, kritizira se ponašanje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. 

Udruženja žrtava iz BiH ističu da “najubjedljiviji argument za sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu koji trebaju da u potpunosti ignorišu svo Ivanićevo osporavanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju, jeste činjenica da taj isti Ivanić, koji bi trebao da zastupa interese Bosne i Hercegovine, danas odlazi kod premijera države koju Bosna i Hercegovina tuži, da se sa njim otvoreno konsultuje i dogovara kako zaustaviti zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju“.

– Takav apsurd i takvo moralno dno nikada nije zabilježeno u historiji Međunarodnog suda pravde. To će sigurno šokirati sudije ovog Suda i za njih biti najbolji dokaz da Ivanić uopšte ne zastupa interese države u čijem Predsjedništvu sjedi i od koje prima plaću, već interese tužene Srbije. To je isti Ivanić koji je u emisiji Pressing na N1 na početku svog mandata, na pitanje voditelja za koga bi navijao kada bi Bosna i Hercegovina igrala fudbalsku utakmicu protiv Srbije, odgovorio: Za Srbiju, naravno! Dakle, moglo bi se kazati da je Sakib Softić ovlašteni agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, a Mladen Ivanić ovlašteni agent Srbije pred Međunarodnim sudom pravde – navodi se u saopćenju.

Dalje se poručuje da “udruženja žrtava obavještavaju javnost da će od nadležnih instuticija Bosne i Hercegovine  sa Tužilaštvom BiH na čelu, zatražiti procesuiranje svih onih koji onemogućavaju legalni proces revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Mladen Ivanić optužuje Bakira Izetbegovića za neustavno i vaninstitucionalano djelovanje, a Mladen Ivanić i Igor Crnadak zloupotrebljavaju svoj položaj da Međunarodnom sudu pravde šalju pisma koja nisu odobrena od Predsjedništva BiH“.

– Tražimo od v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH da se hitno uključi u dokumentovanje očiglednog kršenja zakona BiH i međunarodnih prava i obaveza BiH koje su zagarantirane međunarodnim ugovorima – zaključuje se u saopćenju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *