Wigemark: EU investirala oko 30 miliona eura u agrarni sektor BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je na forumu poljoprivrede u Gradačcu da je u posljednjih 20 godina u BiH dosta urađeno u agrarnom sektoru, u koji je EU do sada investirala oko 30 miliona eura.

“Mi svakako želimo još i više uraditi sa svoje strane, a da bi to bilo moguće, potrebno je da imamo usvojenu strategiju. U kontekstu same strategije, dosta je posla već urađeno, a sada je potrebna politička volja da ona bude usvojena”, istakao je Vigemark, koji je otvorio forum “Evropske perspektive poljoprivrede u BiH”.

On je dodao da su poljoprivrednici u BiH u veoma teškom položaju i da nisu dobili sve subvencije koje im pripadaju s različitih nivoa vlasti.

Wigemark, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je potrebu bolje organizacije samih poljoprivrednih proizvođača.

“Njihov dosadašnji način organizacije kroz zadruge ili neka udruženja dosta je rascjepkan i nije koherentan. Potrebno je da budu ujedinjeniji i čvršći u svom nastupu”, smatra Wigemark.

Obraćajući se novinarima, Wigemark je rekao da je ovo osmi po redu održani forum o temi poljoprivrede i ruralnog razvoja, čime su nastavljene aktivnosti Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, u okviru projekta perspektiva razvoja poljoprivrede u BiH i mogućnosti koje pruža proces EU integracija.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *