“Široko čelo” u Rudniku Kakanj pušteno u probni rad

Mehanizovana širokočelna samohodna hidraulična podgrada, investicija JP Elektroprivreda BiH, vrijednosti 18,3 miliona KM, puštena je u utorak u probni rad u jami Rudnika Kakanj Begići-Bištrani.

Isporučilac opreme, čija nabavka je finansirana iz sredstava namijenjenih za dokapitalizaciju rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, je firma Becker- WarkopSp. z.o.o. (Poljska).

Budućim radom novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa obezbjeđuje se: podizanje sigurnosnih aspekata, humaniziranje rada, kontinuitet podzemne eksploatacije, ostvarivanje  planirane proizvodnje u skladu sa potrebama Termoelektrane Kakanj, podizanje učinkovitosti  i ekonomičnija proizvodnja.

Očekuje se da će zahvaljujući novoj rudarskoj mehanizaciji u jami Begići-Bištrani do kraja godine biti proizvedeno 200.000 tona uglja.

Planirano je da probni rad mehanizovane širokočelne samohodne hidraulične podgrade traje 30 dana, a Rudniku Kakanj će zvanično na upotrebu biti predana do kraja ovog mjeseca, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *