HSP BiH usvojio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH: HDZ hrvatski narod vodi u nestanak

 

Glavni stan Hrvatske stranke prava (HSP), na sjednici u Sarajevu, usvojio je Deklaraciju o politici i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, i ujedno donio odluku o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja će kako je planirano biti održana 23. maja ove godine. Spomenuta Deklaracija govori o trenutnoj politici HDZ BiH koja, kako kažu u HSP-u, hrvatski narod vodi u nacionalnu manjinu, a možda i politički nestanak.

U HSP-u smatraju da je priča o Izbornom zakonu u BiH “najveći marketinški trik koji ima za cilj homogenizaciju biračkog tijela hrvatskog naroda koji bi opet trebao glasati za HDZ BiH”.

Pored pogubne parlamentarne politike, u HSP-u su mišljenja kako HDZ BiH vodi i pogrešnu ekonomsku politiku, jer se zasniva na zapošljavanju stranačkih članova i podobnih u javnim preduzećima i agencijama.

“HSP se zauzima za opstanak mladih i hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog naroda i ekonomsko jačanje i pozicioniranje koje će dugoročno i na realnim osnovama omogućiti opstanak i prosperitet od Hercegovine do Srednje Bosne i Posavine. Na ovom tragu žele se graditi novi politički odnosi i relacije s ljudima i partnerskim strankama, kako bi se zaustavio proces propadanja svih naroda i građana, a posebno najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u BiH”, navodi HSP u saopćenju za javnost.

Glavni stan HSP-a na sjednici je razmatrao plan i program rada za tekuću godinu koji uključuje formiranje 20 podružnica i 6 kantonalnih vijeća.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja će biti upriličena 23. maja, u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, kada će biti predstavljen Izborni program HSP-a za Opće izbore u oktobru ove godine, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik HSP-a Nikola Raguž.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *