FIPA: U posljednjem kvartalu 2016. oko 200 miliona KM novih stranih investicija

Prema  najnovijim  objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je iznos od 460,6 miliona KM, što znači da je u posljednjem kvartalu prošle godine realizovano još gotovo 200 miliona KM novih stranih investicija

Mada ova cifra još nije konačna i vjerovatno će biti korekcija, koje će strane investicije u BiH približiti na oko pola milijarde maraka, ovi podaci u potpunosti potvrđuju prognoze Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) o poboljšanjima u četvrtom kvartalu, saopćeno je iz te agencije.

– FIPA je informirala da je u prvom kvartalu prošle godine napravljen dvostruki prebačaj iznosa stranih investicija. Potom su u drugom i trećem kvartalu nestabilna politička situacija, te negativne konotacije u vezi sa  referendumom, spominjanja secesije i rata, negativno utjecali na potencijalne investitore, koji su u direktnim kontaktima postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital, koji bi eventualno investirali – kaže se u saopćenju.

FIPA je, kako se dodaje, nastojala u okviru svojih mogućnosti zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o prolaznoj situaciji izazvanoj predizbornom kampanjom i da će se već u oktobru uvjeriti da se situacija normalizuje. Zato je četvrti kvartal koliko-toliko popravio ‘katastrofalno’ stanje iz drugog i trećeg kvartala i iznos stranih investicija u prošloj godini povećao za oko 200 miliona KM.

FIPA je i u ovoj godini, i pored povremenih perioda političke krize i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, nastavila intenzivan rad sa potencijalnim stranim investitorima, pa naglašava da unaprjeđenje stranih investicija zahtijeva koordiniran i sistematski pristup i aktivnosti svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini na unaprjeđenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *