Uskoro počinje izgradnja najskupljeg objekta u BiH ikada

Uprava JP Autoceste FBiH usvojila je odluku o pokretanju procedure izgradnje tunela Prenj između Konjica i Mostara kao i mostarske zaobilaznice.

Nedavnim usvajanjem Prostornog plana stečeni su svi uslovi za početak izgradnje ova dva projekta. Ukupna vrijednost izgradnje ove dvije dionice od Konjica do juga Mostara je oko 550 miliona eura.

Samo izgradnja tunela Prenj koštat će oko 400 miliona maraka, što ga čini najskupljim pojedinačnim objektom ikad građenim u BiH. Tunel će biti dug 10 kilometara, a najduži postojeći tunel u BiH, Vijenac, dug je oko 3 kilometra, i njegova izgradnja koštala je oko 120 miliona KM. Poređenja radi, izgradnja Bosmal City Centra u Sarajevu koštala je 160 miliona KM.

Prema ranije usvojenoj Odluci Vlade FBiH, model “Finansiraj-Projektuj-Izgradi“ za tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug, predstavlja dodatni izvor finasiranja pored tradicionalnog načina putem međunarodnih finansijskih institucija. To značin da će se tražiti kompanija koja će sama naći izvore finansiranja izgradnje, koji će naknadno postati dug FBiH.

– Ovim modelom finasiranja omogućuje se dvostruki priliv sredstava što će značajno ubrzati izgradnju Koridora Vc. Prilikom projektovanja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever – Mostar jug, JP Autoceste FBiH predložilo je odredbu da minimalno 40% ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija – ističu iz JP Autoceste FBiH.

Vlada Federacije BiH donošenjem ovakve Odluke će preuzeti aktivnu ulogu u svim fazama realizacije ova dva projekata i objaviti javni poziv, dok će JP Autoceste FBiH biti nosilac svih tehničkih aktivnosti.

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug, kao i tunela Prenj trebala bi početi u proljeće 2018. godine.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *