Prevent Volkswagen zamijenio BMW-om

 

Njemački mediji ovih dana uveliko pišu o informaciji da je Volkswagen odlučio prekinuti saradnju s nekim kompanijama Prevent Grupacije Nijaza Hastora, ali također navode da je ova Grupa potpisala veliki ugovor s BMW-om.

List Freie Presse je, pozivajući se na sindikat Hastorove firme „ES Automobilguss“, prenio da je automobilski koncern Volkswagen (VW) odlučio prekinuti saradnju s tom firmom koja za njega proizvodi kućišta prijenosnih mehanizama. Isto je javio i tabloid Bild. To se smatra odmazdom VW-a zbog spora iz 2016. kada su Preventove kompanije zaustavile proizvodnju u njemačkom gigantu, prenosi Deutsche Welle.

Bh. kompanija se također oglasila i navela da će oko 700 radnika u tri istočnonjemačke fabrike imati skraćeno radno vrijeme kao rezultat VW-ove odluke ali i da je 90 radnika kompanije Foamtec u Stendalu već otpušteno.

No, njemčki mediji također pišu o tome da je „u veoma zanimljivom obratu situacije“ Prevent Grupa potpisala novi ugovor sa BMW-om za nastavak isporuke sjedišta.

– Zadovoljstvo nam je da smo nakon zahtjevnog procesa pregovaranja dobili zvaničnu potvrdu početka proizvodnje autopresvlaka za nove modele serija 1 i 3, kao i najavu dodatnih količina na postojećim ugovorima sa BMW AG. Proširenje saradnje sa ovim kupcem dodatno učvršćuje Prevent Grupaciju kao vodećeg dobavljača autopresvlaka u Evropi, te je potvrda njenog kvaliteta, pouzdanosti i dugogodišnjeg iskustva u autoindustriji – kazao je direktor Trim divizije Prevent Grupacije u BiH Muhamed Vrabac, a njegovu izjavu prenose i njemački mediji.

Prevent Grupa je ranije također snabdijevala Daimler, koji je vlasnik Mercedes-Benza, ali nije poznato da li će spor s Volkswagenom utjecati na taj odnos, koji je već opterećen jednim ranijim pravnim sporom.

Deutsche Welle piše da će odluka Volkswagena vjerovatno imati „dobokog utjecaja“ na Prevent, koji je „veliki igrač u nekoliko različitih oblasti“. Prevent upošljava 6.500 ljudi u BiH a ukupno 13.000 širom svijeta, a kompanijom trenutno upravljaju sinovi Nijaza Hastora – Damir i Kenan.

U januaru ove godine najavljeno je da je Prevent kupio njemačku livnicu Neue Halberg-Guss, velikog snabdjevača različitih metalnih dijelova za Volkswagen, Daimler i Opel. Ugovori s Neue Halberg-Gussom, prema Bildu, preživjet će sporove Preventa s proizvođačima, odnosno neće biti ugroženi.

Pozadina spora Preventa i VW-a

Godine 2016. VW je stornirao narudžbe proizvođaču automobilskih sjedišta Car Trimu u vrijednosti od 500 miliona eura i odbio toj firmi platiti naknadu za propuštenu zaradu. I ES i Car Trim su u vlasništvu firme Prevent.

Po odluci šefa Preventa Nijaza Hastora, ES je zbog raskida Volkswagenove saradnje sa Car Trimom odmah prestao isporučivati svoja kućišta prenosnog sistema za VW-ove automobile. U VW-u je tada stala proizvodnja Golfa.

Pošto se veliki koncern iz Wolfsburga nije mogao odreći potrebnih kućišta, dva koncerna su se izvansudskim putem dogovorila da VW u narednih šest godina nabavlja dijelove od firmi koje pripadaju Preventu, a i da firmi plati odštetu.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *