Salmir Kaplan: CIK donio novu odluku na štetu Bošnjaka u Stocu

Centralna izborna komisija BiH, ako je suditi prema izjavi bivšeg kandidata koalicije “Za bolji Stolac“ za mjesto načelnika općine Salmira Kaplana, nastavlja donositi odluke koje idu na štetu Bošnjaka u okviru izbornog procesa u ovoj općini.

Kako je Kaplan kazao za Faktor, novi problem je sporna instrukcija CIK-a o imenovanju biračkih odbora.

– Nakon što je CIK smijenio neke članove biračkih odbora koalicija “Za bolji Stolac“ i “Inicijative za Stolac“ i zabranio im ponovni angažman u izbornom procesu u naredne četiri godine, mi smo predložili nove članove biračkih odbora. O nekima od njih CIK je već raspravljao i oslobodio ih odgovornosti za dešavanja od 2. oktobra – ispričao nam je Kaplan.

Problem je nastao nakon što je ustanovljeno da protiv nekih od novopredloženih bošnjačkih članova biračkih odbora postoje krivične prijave ili optužnice pred nadležnim institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Na prijedlog Općinske izborne komisije, CIK je donio instrukciju da članovi biračkih odbora ne mogu biti osobe protiv kojih postoje krivične prijave ili su podignute optužnice. Protiv tih osoba ne postoje čak ni prvostepene presude, čime je CIK direktno narušio princip presumpcije nevinosti, odnosno da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica. Pri tome treba znati da je predsjednik Općinske izborne komisije Stolac, Jozo Matić, kojeg je na tu dužnost imenovao CIK, osoba protiv koje Tužilaštvo BiH još od 30. septembra 2010. godine vodi istragu zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima – dodao je Kaplan.

Zbog ovih posljednjih odluka CIK-a, predstavnici spomenutih koalicija su podnijeli žalbu CIK-u na spornu odluku o imenovanju biračkih odbora.

– Indikativno je da odluke koje donosi CIK u vezi sa izborima u Stocu u najvećem broju slučajeva idu u korist HDZ-a BiH. Pa kako onda da ne bojkotujemo izbore – pita se Kaplan.

Odluku o ovoj novoj žalbi, dodao je, CIK bi trebao donijeti u utorak 14. februara.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *