Oko 50 studenata iz inostranstva stiglo u BiH: Studirat će na Univerzitetu u Sarajevu

Povodom početka ljetnog semestra studijske 2016/2017. godine na Univerzitet u Sarajevu dolazi 50 stranih studenata, nastavnika i saradnika iz različitih zemalja, a danas je u Sarajevu tim povodom organizovan Dan dobrodošlice za neke od njih.

Studenti dolaze sa partnerskih univerziteta iz devet zemalja – Austrije, Češke, Danske, Grčke, Italije, Njemačke, Rumunije, Španije i Turske. Ove godine, orijentacijski program započeo je Danom dobrodošlice koji je održan danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Program će biti nastavljen i u narednim danima, kako bi se studenti na vrijeme upoznali sa potrebnim akademskim i administrativnim informacijama o Univerzitetu u Sarajevu.

Riječ je o studentima, nastavnicima i saradnicima koji dolaze kroz razne programe mobilnosti koje finansira Evropska komisija, kao što su ERASMUS+, Mevlana, CEEPUS, ali i na osnovu sporazuma o bilateralnoj saradnji između našeg i partnerskih univerziteta u svijetu. Trajanje njihovog boravka u BiH je šest mjeseci.

Adnan Rahimić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, podsjetio je da ovaj Univerzitet po uzoru na praksu na partnerskim univerzitetima iz Evropske unije i šire, organizira orijentacijski program koji ima za cilj da upozna strane studente, nastavnike i saradnike sa našim univerzitetom, njegovom historijom, tradicijom i kulturom, kao i historijom, tradicijom, kulturom i običajima ovog grada i zemlje, odnosno da im pruže sve potrebne akademske i praktične informacije.

– To su informacije o studiranju, gdje se trebaju upisati, kupiti materijal, kao i informacije o smještaju i životu studenata. Ovo je prvi put da organizujemo za ljetni semestar obzirom da kroz novi program ERASMUS+ imamo dosta studenata koji dolaze ove godine. Univerzitet u Sarajevu je uvijek bio poželjna destinacija kada je u pitanju studiranje stranih studenata. Mi od 2008. godine aktivno učestvujemo u evropskim programima – kazao je Rahimić.

Strani studenti dolaze na sve fakultete, ali su najfrekventnije društvene i humanističke nauke.

– Ovo organizujemo osmu godinu i nije bilo nikakvih problema, studenti se uvijek snađu. Na raspolaganju imaju i studentske domove iako svi preferiraju privatni smještaj. Što se tiče efekata svega ovoga veoma su pozitivni. Možemo primijetiti da imamo trend rasta stranih studenata koji biraju Sarajevo kao destinaciju na kojoj će studirati. Kroz ERASMUS Mundus program koji je trajao sedam godina, priliku je iskoristilo 250 studenata koji su došli na Univerzitet u Sarajevu, a oko 380 je otišlo u inostranstvo. Kada je u pitanju ERASMUS+, koji je aktivno počeo 2015. već imamo oko 150 naših studenata koji su otišli i 100 studenata koji su došli – dodao je Rahimić.

Iz Austrije je stigla Ingebory Jandl, koja je kazala da je BiH izabrala jer piše doktorski rad o ruskoj književnosti.

– Sada mi treba jedan slavenski jezik i izabrala sam da studiram bosanski jezik jer mi se veoma sviđa fonetika – pojasnila je Jandl.

Među studentima je i Sara Zibaron iz Rima. Prvi put je u Sarajevu ali, kako je kazala, ima veliku želju da upozna kulturu i narod ove zemlje.

– Studentica sam Političkih nauka, a ovdje sam jer me interesuje kako je organizovana BiH kao država. Također, tu sam kako bi istraživala kulturu Balkana i komparacije javnog prava – istakla je Zibaron.

Iz turske Antalije došla je Fatma Can, koja je kazala da dolazi sa Fakulteta za javnu upravu.

– Ovaj Univerzitet sam izabrala jer moj odsjek ima sporazum sa njima. Ovo je prvi put da sam u Sarajevu – dodala je Can.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *