Naučna konferencija “Alija Isaković i bosanski jezik”

Povodom 45 godina rada Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu planira u 2017. godini niz aktivnosti, pod zajedničkim naslovom Dani Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Jedna od njih je i Naučna konferencija „Alija Isaković i bosanski jezik“.

Ova naučna konferencija je posvećena obilježavanju 20 godina od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog i bošnjačkog kulturnog i nacionalnog radnika, književnika, izrazitog jezičkog znalca – Alije Isakovića i ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na njegov izuzetni značaj u borbi za razumijevanje specifičnosti bosanskog jezičkog individualiteta unutar južnoslavenske i europske jezičke zajednice. Na tom tragu, tematska obrada ove konferencije će biti usmjerena u dva pravca:

  1. Značaj Alije Isakovića u procesima razvijanja svijesti o bosanskom jeziku;
  2. Jezičko-stilski potencijal u djelima Alije Isakovića.

Konferencija će se održati 14. marta 2017. godine u prostorijama Bošnjačkog instituta. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pošalju svoje prijave na mail [email protected], s naslovom izlaganja, sažetkom i ključnim riječima. Prijave treba poslati najkasnije do 28. februara 2017. godine.

zavnews/akos

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *