Općina Novi Grad: Održana izložba “Gazi Husrev-begova biblioteka u misiji nauke i kulture”

 

U Galeriji Općine Novi Grad, od četvrtka, 7. septembra, do srijede, 13. septembra, održana je izložba pod nazivom Gazi Husrev-begova biblioteka u misiji nauke i kulture

Spomenuta izložba slikom i riječju, predstavlja duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima kontinuirano čuva. Na panoima i skeniranim slikama sistematično su predstavljeni svi segmenti knjiške građe, od rukopisnih djela, stare štampane građe, dokumenata, periodičnih publikacija ali i naših starijih i novijih izdavačkih projekata koji predstavljaju jednu zaokruženu cjelinu života i rada ove Biblioteke.

Od mnoštva naslova za ovu izložbu izdvojili smo one najvrjednije, kao što su rukopisi Kur'ana: Mushaf  Fadil-paše Šerifovića, prepisan 1265./1849. godine, Prvi džuz Kurʼana – prijepis iz 16. stoljeća kojeg je Mehmed-paša Sokolović uvakufio za svoju džamiju u mjestu Sokolovići kod Višegrada.  Izložbom je obuhvaćen i najstariji rukopis koji se nalazi u Biblioteci, a riječ je o djelu Ihja ulumid-din Ebu Hamida Muhameda el-Gazalija. Rukopis je prepisan 1106. godine još za života njegovog autora, star je preko 900 godina, te predstavlja najstariju pisanu knjigu koja se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Tokom ove izložbe posjetioci su imali priliku vidjeti i najzanimljivije radove sa tekstom na arebici, najstarije novine na osmanskom turskom jeziku, zatim nekoliko idžazetnama, djela sa pečatima koji govore o dobrotvorima naše Bosne i Hercegovine, izdanja Biblioteke i mnoštvo drugih sadržaja.

Iz Gazi Husrev-begove biblioteke su uputili zahvalnost Općini Novi Grad, njihovom načelniku g. Semiru Efendiću kao i uposlenicima na pruženoj prilici i dobroj saradnji na prezentovanju njihovog kulturnog naslijeđa. Istakli su da je ova izložba samo jedna u nizu dogovorenih aktivnosti čija realizacija se dešava u godini kada Gazi Husrev-begova biblioteka navršava 480 godina svoga kontinuiranog rada i djelovanja, a Općina Novi Grad 40. godina postojanja.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *