Uskoro najmodernija laboratorija za kontrolu bolesti životinja i hrane

Ministarstvo privrede podržat će nastavak provođenja projekta “Monitoringa infektivnih i parazitarnih bolesti zoonotskog tipa u populaciji napuštenih pasa u KS”.

Ministar privrede KS Muharem Šabić danas je s dekanom Veterinarskog fakulteta Nihadom Fejzićem i profesorom Amirom Zahirovićem razgovarao o realizaciji ovog projekta.

“Vrlo je važno da se nastavi s realizacijom pomenutog projekta, a planiramo da od fakulteta naručimo i studiju koja bi sa stručnog aspekta pristupila rješavanju metastaziranog stanja pseće populacije na ulicama Kantona i Federacije”, kazao je ministar Šabić.

S obzirom na to da su napravljeni pozitivni zaokreti u funkcioniranju veterinarske djelatnosti u KS, dekan Fejzić je izrazio nadu da će vrlo brzo biti stavljena u funkciju jedna posebna laboratorija koja je već izgrađena na Stupu.

“Ona bi bila jedna od najmodernijih laboratorija za kontrolu bolesti životinja i hrane, ne samo u BiH nego i regionu. Riječ je o zajedničkom projektu Vlade KS i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva”, pojasnio je Fejzić.

Istaknuto je da je od 1.000 pregledanih pasa, čak njih 908 pozitivno na različita parazitna zarazna oboljenja, što procentualno iznosi 90,8%. Tokom tog istraživanja ustanovljena je 21 vrsta različitih parazitnih zaraznih oboljenja kod pasa lutalica, saopćeno je iz Press službe KS.

Projekt “Monitoring infektivnih i parazitarnih bolesti zoonotskog tipa u populaciji napuštenih pasa u KS” provode Veterinarski fakultet Sarajevo, KJP Veterinarska stanica i Veterinarska inspekcija KS.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *