ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON ODGOVORIO NA UPITNIK EVROPSKE KOMISIJE

Danas je Zeničko-dobojski kanton završio proces odgovaranja na Upitnik evropske komisije. Pripremljeno je i u Informacioni sistem za davanje odgovora uneseno ukupno 1086 odgovora na 849 pitanja iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona. Posebna pažnja u Zeničko-dobojskom kantonu je data ne samo na formalno poštivanje zadanih rokova i tehničke kriterije usklađene sa propisanim smjernicama, nego istovremeno i na sadržaj dostavljenih odgovora i njihov visok kvalitet.

Naime, BiH je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji predala 15.2.2016. Naš zahtjev je Vijeće EU razmatralo 20.9.2016. i dalo nalog Evropskoj komisijii da pripremi Upitnik koji je uručen bosanskohercegovačkim vlastima 9.12.2016. godine. Upitnik je dostavljen na engleskom jeziku, te je nakon prevođenja naš kanton intenzivno radio na preciznom utvrđivanju nadležnosti, kako kantonalnog nivoa, tako i nadležnosti pojedinih kantonalnih organa uprave. Upitnik Evropske komisije je analitički instrument politike proširenja EU, sa ciljem da se ocijeni spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju.

Sam proces pripreme odgovora je bio izuzetno zahtjevan, jer se radi o velikom broju pitanja iz brojnih sektora, poput slobode kretanja, javnih nabavki, informacionog društva i medija, poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, transport, energija, socijalna politika i zapošljavanje, industrijska politika i mala i srednja preduzeća, regionalna politika, pravda, sloboda i sigurnost, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura, životna sredina, zaštita potrošača i zdravlja i finansijska kontrola. Pored ovih 33 poglavlja, dodatni izazov su bila i dva kriterija, odnosno poglavlja, i to politički i ekonomski kriteriji, jer je poglavlje Politički kriterij sadržavalo najveći broj pitanja koja su sadržajno vrlo kompleksna pitanja iz oblasti civilnog nadzora nad sigurnosnim snagama, pravosuđa, borbe protiv korupcije, demokracije, osnovnih prava i reforme javne uprave.

Davanje odgovora na pitanja Evropske komisije je najizazovniji zadatak koji je do sada imala državna služba u BiH na svim nivoima vlasti.

zavnews/vladazdk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *