Konvoj sa pet kamiona brašna za narod Sirije krenuo iz BiH prema Turskoj

Drugi humanitarni konvoj sa pet šlepera brašna, krenuo je danas iz Klokotnice, na sjeveroistoku BiH, za Siriju. Organizator je bh. humanitarna organizacija MFS-EMMAUS. Konvoj će pratiti i nekoliko uposlenika ove organizacije koji će imati priliku direktno uručiti prikupljenu pomoć i koji planiraju biti uključeni u humanitarni rad na terenu.

Među njima je i Elmedin Škrebo, rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS-EMMAUS-u, koji je podsjetio da su prvi konvoj sa 25 tona brašna poslali 14. decembra prošle godine.

Slikovni rezultat za elmedin skrebo– Tada smo za vrlo kratko vrijeme uspjeli sakupiti šleper brašna koji smo poslali zajedno sa konvojem koji je išao iz Istanbula na jug Turske. Sada smo skupili pet šlepera brašna uz pomoć građana BiH. Moram tu pomenuti i saradnju koju smo imali sa organima Islamske zajednice u BiH, prije svega mislim na medžlise Islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Živinice i Tuzla, kao i stanovništvo općine Kalesija. Ako ćemo prvi šleper tretirati kao konvoj ili dio konvoja, onda možemo reći da je ovo drugi ali svakako prvi masovniji konvoj iz BiH – pojasnio je Škrebo.

Prema njegovim riječima, skupljeno je oko 120 tona brašna koje će biti dopremljeno u regiju Hatay u Turskoj. Škrebo je naglasio da je njihov dugogodišnji partner u Turskoj humanitarna organizacija IHH (Insani Yardim Vakfi).

Istakao je da će u sklopu ovog konvoja posjetiti izbjegličke kampove u Turskoj, na samoj granici sa Sirijom. Ukoliko dobiju dozvole, kako je kazao Škrebo, nije isključeno da će pokušati ući i u neke kampove u Siriji. Najavio je da će akcije za pomoć sirijskom narodu trajati tokom cijele 2017. godine.

Vozač jednog od kamiona Edis Osmanović iz Tuzle prvi put vozi u konvoju.

– Znam da idemo na granicu sa Sirijom. Uzbuđen sam, a u istu ruku i ponosan, jer mogu na neki način da dam svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji – dodao je Osmanović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *