Wigemark odgovorio Kolinidi: Više osoba iz mog rodnog grada na stranim ratištima nego iz BiH

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banja Luci da na osnovu javnih i određenih obavještajnih saznanja tvrdi da prijetnje terorizmom iz BiH nisu ništa ozbiljnije nego iz neke druge zemlje.

Slikovni rezultat za wigemark-Primjera radi, ako govorimo o broju boraca na stranim ratištima, imate mnogo više njih iz mog rodnog grada u Švedskoj nego što ima onih koji dolaze iz cijele BiH – rekao je Wigemark napominjući da pitanja terorizma i radikalizma pogađaju cijeli evropski kontinent i potrebno je da o ovim pitanjima svi zajednički rade.

-Mislim da  nije dobro upiranje prstom u pojedine zemlje koje su dio evropske porodice. Ono što bi nam pomoglo bio bi jedan odgovarajući pristup. Pogledajmo šta se dešava u Siriji, zaista tragična dešavanja koja su jednaka onom što se dešavalo na određenim prostorima BiH, ako govorimo o genocidu – rekao je ambasador Wigemark.

Premijerka RS-a Željka Cvijaović kaže da je “za BiH važno da se odgovori da li je bilo institucionalnog ili političkog sponzorisanja određenih prijetnji koje su se manifestovale na različitim mjestima na planeti”.

-Ono što nas brine, jeste činjenica da svako ko je počinio neki teroristički akt, bilo gdje u svijetu, od Njujorka, do Madrida ili nekih drugih mjesta, imao je u posjedu pasoš BiH. To nas brine – ustvrdila je  ističući da treba postojati jedinstveni front borbe protiv terorizma i da je RS opredijeljenja da u tome da svoj doprinos.

Wigemark je ukazao da će provedba reformi promijeniti život građana, a da to neće uraditi ni Upitnik Evropske komisije koji je BiH dobila 9.decembra, već istinske reforme.

Nakon razgovora s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, Wigemark je kazao da stranci ne trebaju da rješevaju pitanja, koja su u nadležnosti vlasti i građana u BiH, ali da će pružiti pomoć u tom poslu.

Dobio je, kaže, uvjeravanje da su vlasti RS-a počele pripreme odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije koja su dio entitetskih nadležnosti.

I premijerka Cvijanović je navela da neće biti problema da institucije tog bh.entiteta odgovore na pitanja iz Upitnika, ali tvrdi da ne postoji saglasnost o ključnim stvarima što bi moglo da bude kočnica za cijeli proces.

Istakla je da je Vlada RS-a i njene institucije već ranije u fazi vježbanja odgovora na pitanja iz upitnika.

Na sastanku u Banja Luci bilo je riječi i o infrastrukturnim projektima, koji bi se finansirali prihodima od akciza.

fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *