U dječijim pelenama pronađene potencijalno kancerogene materije

U pelenama za jednokratnu upotrebu, koje su prodavane širom Francuske, pronađene su potencijalno opasne hemikalije, otkrilo je najnovije istraživanje francuskog magazina “60 Millions de Consommateurs”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju koji je objavljen danas, navodi se da su u pelenama kod 10 od 12 proizvođača otkrivene potencijalno kancerogene materije.

Među njima su i organske pelene kao i one vodećih brendova, naveo je magazin, upozoravajući da su rezultati istraživanja “daleko od ohrabrujućih”.

“Ne postoji procjena rizika u slučaju kad se pelene nanose direktno na kožu cijeli dan”, piše francuski magazin, prenosi portal “The Local”.

U izvještaju se navodi i da su neke pelene imale tragove pesticida, uključujući glifosat, aktivni sastojak herbicida, a koji je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na listu onih koji su vjerovatno kancerogeni.

Količina pronađenih potencijalno kancerogenih supstanci je izuzetno mala, istakla je grupa istraživača, ali su upozorili da su novorođenčad posebno osjetljiva na toksične materije.

Grupa koja je provela istraživanje pozvala je proizvođače pelena da budu jasniji prilikom reklamiranja, ukoliko njihovi proizvodi sadrže takve spojeve.

Pomenuti francuski magazin je u februaru prošle godine objavio da su herbicidi pronađeni i u dnevnim ulošcima od organskog pamuka.

zavnews/aa

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *