Renesansa iz perspektive BiH: Dani kulture BiH u Pakistanu izazvali veliki interes

U organizaciji Ambasade BiH u Pakistanu, u Islamabadu, održano je predavanje “Renesansa iz perspektive BiH” profesora na Univerzitetu u Sarajevu (Filozofski fakultet, Odsjek za anglistiku), prof. dr. Shahaba Yar Khana. U predavanju je napravljena komparacija između perioda renesanse i djela Hasana Kafije Pruščaka, te naglašeno da je Bosna i Herzegovina uvijek predstavljala filozofski i moralni model za Evropu.

Predavanje je izazvalo veliki interes među pakistanskim studentima, ali i diplomatskim korom, čiji se predstavnik, argentinski ambasador Ivan Ivanišević obratio skupu riječima da je njegova porodica migrirala iz Dalamcije u 19. vijeku, te je veliki ljubitelj BiH, pogotovo sevdaha.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević je rekao Feni da je jedan od fokusa njegovog mandata u Pakistanu da pakistanskoj publici, kao i brojnim ambasadama u Islamabadu predstavi što je više moguće aspekata bogate kulturne tradicije BiH, kroz književnost, muziku, film i dramsku umjetnost.

Khan je naglasio da je kao “Bosanac pakistanskog porijekla” sretan da mu je pripala čast da predstavi bogatu bh. kulturu slušateljstvu Potkontinenta.

– Kao i mnogi drugi učenjaci iz Bosne i Hercegovina, i ja imam želju predstaviti tradicionalni bosanski stil života koji je sazdan na razumijevanju i poštivanju drugih. Posebno mi je drago i ponosan sam što mogu predstaviti specifično bosanski koncept matrijarhalnog sistema. Uvjeren sam da budućnost svijeta leži upravo u tom sistemu koji smo nekada imali i koji još uvijek možemo da oživimo – kazao je on.

Posebno je zahvalio ambasadoru Makareviću koji je organizovao predavanje u Islamabadu.

– Uvjeren sam da će ovakve posjete uveliko pridonijeti boljem poznavanju i još većem zbližavanju naših dvaju nacija – zaključio je prof. Khan.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *