Autoput Beograd-Sarajevo koštat će oko 800 miliona eura

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je da se procjenjuje da će autoput Beograd–Sarajevo koštati oko 800 miliona eura, ali da je prerano govoriti o rokovima kada će biti završen. Mihajlovićeva je rekla da će se autoput u Srbiji nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege, preko Užica, do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom.

Ona je dodala da će trasa na teritoriji BiH biti poznata za oko mjesec dana, kad bi Savjet ministara BiH trebalo da donese odluku. Mihajlovićeva je navela da će gradnja autoputa Beograd-Sarajevo i rekonstrukcija pruge između dva grada, pomoći još boljem povezivanju građana i privrede Srbije i BiH, kao i cijelog regiona. Prema njenim riječima, postoji problem sa carinama, odnosno postoje dvije carine, a treba ih objediniti u jednu da bi se obavljao kargo između dvije zemlje.

Ona je za RTS navela da će Srbija i BiH zajedno raditi rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo, za šta postoji interes obje strane. Podsjetila je da se danas od Beograda do Sarajeva putuje oko pet sati, a dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara, od čega je oko 60 kilometara na teritoriji Srbije. ““Modernizacija pruge mogla bi da bude završena za oko dve godine, ali uporedo s tim radimo i na efikasnijim procedurama na granici, kako bi se skratilo vreme putovanja robe železnicom”“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže da će Srbija i BiH zajedno raditi i na održavanju 11 mostova koji spajaju dvije zemlje, i da je za sanaciju svih mostova potrebno gotovo sedam miliona eura. Procjenjuje se da bi cijeli posao mogao da bude završen za najviše godinu dana.

zavnews/akta

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *