Poreznici prinudno naplatili 120 miliona KM duga

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, naplatila je prinudnim putem u 2016. više od 120 miliona maraka duga za indirektne poreze, što je 20 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević, rekao je da je u 2016. godini izdato 54.079 naloga za prinudnu naplatu, dok je godinu ranije pokrenuto više postupaka, odnosno 56.950, ali je na osnovu njih naplaćeno manje novca – 100,63 miliona maraka.

“Pored redovnih mjera koje UIO koristi u postupcima prinudne naplate, počeli smo i sa novim metodama, kao što je prodaja hartija od vrijednosti putem Banjalučke i Sarajevske berze, ali i prodaja nepokretne imovine date u zalog radi osiguranja plaćanja dugova ili zaplijenjene u postupcima prinudne naplate. Od prodaje hartija od vrijednosti, naplaćeno je 1,10 miliona, prodajom nepokretne imovine 290.218, a pokretnih stvari 43.003 KM”, naveo je Kovačević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da podaci da je naplaćeno 120 miliona maraka duga prinudnim putem, pokazuju da UIO radi svoj posao i nastoji da naplati neizmirene obaveze.

“Firme moraju da plaćaju svoje obaveze, jer je to njihova zakonska dužnost. Očigledno je da pojedine upadaju u probleme i ne mogu da izmire sve obaveze, zbog čega UIO nakon iscrpljenih svih drugih mjera poseže sa prinudnom naplatom. Na kraju, kada dođe do ovog metoda, preduzeća prodaju nekretnine, automobile i ostalu imovinu, samo da izmire dugovanja prema državi i kako bi opstala na tržištu”, naveo je Pavlović i podvukao da je veoma važno da poreznici imaju isti pristup prema svim poreskim obveznicima i da ne smije biti povlaštenih kojima će se gledati kroz prste.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *