Semir Efendić: preče je Mostar povezati sa Sarajevom nego sa Splitom

Na raspravu o trasi koridora Vc kroz mostarsku kotlinu, koja je održana u petak u Blagaju, reagovao je na svojoj Facebook stranici Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo. U svom statusu osvrno se na historijat problematike određivanja trase koridora kroz Hercegovinu i političkih odnosa koji se prebijaju preko ovog projekta.

Gospodin Efendić sasvim jasno i otvoreno iznosi svoj stav, i sasvim jasno ukazuje na glavnog krivca zastoja izgradnje koridora 5c, kao i glavnog krivca izmjene trase kroz Mostar, a koja je očito je, na štetu običnih ljudi, čitaj Bošnjaka, što je neprihvatljivo. Njegov stav o tom pitanju prenosimo u cijelosti.

“Vjerujem da najveći broj ljudi u Sarajevu neće baš razumjeti o čemu se ovdje radi, pa se osjećam dužnim pojasniti.

Predložena trasa koridora 5C južno od Mostara, protiv koje su svi građani sa ovog prostora (Bošnjaci), je isto što i odluka Centralne izborne komisije BiH, da poništi izbore u Stocu i eliminiše Salmira Kaplana kao kandidata za načelnika te općine. Tačnije, to je provođenje i uspostavljanje Herceg Bosne na terenu. Da bi se ona uspostavila, potrebno je onemogućiti život Bošnjaka u Hercegovini, pa je zato i Mostar grad slučaj već deset godina.

Tužno je gledati upravu Autocesta FBiH i Bošnjake, koji su iz Sarajeva otišli našem narodu u Blagaju objašnjavati kako je najbolja trasa koridora, ona koja će njih uništiti. Rade to zbog toga što je HDZ već duži vremenski period blokirao sve aktivnosti na izgradnji koridora, uslovljavajući deblokadu procesa rješavanjem upravo ovog dijela trase južno od Mostara. Kako aktuelna Uprava autocesta vidi da je postalo očito da se u ovom mandatu na koridoru 5C nije uradilo skoro ništa, nastoje na svaki način proces nastaviti i odobrovoljiti HDZ. Nažalost, HDZ je očito svjestan da ucjenama može dobiti sve, pa i ono što se u ratu odbranilo, i ono gdje su se nakon rata vratili povratnici, a što se ne uklapa u geografiju Herceg Bosne.

Isto tako čudno je da se Mostar autoputem povezuje sa Hrvatskom, Splitom, ali još ni metra prema glavnom gradu države Sarajevu. Predlažem da prioritet u izgradnji bude povezivanje Mostara i Sarajeva, i izgradnja koridora sjeverno od Mostara, a da se u međuvremenu učini sve kako bi se usvojio Prostorni plan Federacije BiH, koji je na čekanju već 5-6 godina, zato što njegovo usvajanje koči HDZ, upravo zbog trase autoputa kroz Hercegovinu. Ko se još sjeća ministra prostornog uređenja FBiH Salke Obhođaša, koji je podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi FBiH zbog neusvajanja Prostornog plana u kojem je bilo “rješenje iz 2011.”, koje spominju građani Blagaja i ostalih mjesta južno od mostara, a koje je bilo prihvatljivo lokalnom stanovništvu. Sjeća se naravno HDZ i ne odustaje.

Tačno na ovome se može vidjeti je li u Hercegovini važnija Bosna i Hercegovina ili Herceg Bosna. Ako je prioritet izgradnja južne dionice (a izgleda da jeste), onda je važnija Herceg Bosna, a ako je prioritet sjeverna dionica onda je važnija Bosna i Hercegovina”.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *