Djeca provode vani manje vremena nego zatvorenici

Mnoga današnja djeca toliko malo vremena provode na čistom zraku, da skoro i ne znaju što je to priroda uživo. Digitalizacija i roditeljski strah su glavni krivci što djeca vode izoliran način života. Pošto djeca danas provode jako malo vremena u prirodi, zdravlje im je prilično oslabljeno, a i gube osjećaj za okolinu.

Istraživanja pokazuju da tri četvrtine britanske djece provodi manje vremena vani nego zatvorenici, što je rezultat “digitalnog doba“. Znanstvenici obrazlažu da je aktivno igranje djece veoma važno za njihovo zdravlje i razvoj, ali da roditelji danas imaju strah od otvorenog prostora za djecu, kao što su parkovi, šume i slično, piše The Guardian.

Povezana slika

Najnovija istraživanja pokazuju da svako deveto dijete iz Britanije, tokom prošle godine, nije kročilo u park, šumu, na plažu… Ispitujući 2000 roditelja djece uzrasta od 5-12 godina, oni su došli do podatka da 74% djece provede vani manje od jednog sata dnevno. Prema rezoluciji Ujedinjenih naroda za zatvorenike, njima se mora osigurati bar sat vremena dnevno aktivnog vježbanja na čistom zraku. Ovo govori da se većina roditelja prema svojoj djeci ponaša gore od države prema zatvorenicima.

Ova studija je pokazala da se, za samo tri godine, broj sati koje djeca provedu igrajući elektronske igrice, povećao tri puta i sada dostiže gotovo dva puta veću cifru od broja sati koju djeca provedu vani.

Povezana slika–Odgovorni smo za odgajanje svoje djece u izolaciji, jer im uskraćujemo pravo na slobodno djetinjstvo. Sve ovo kasnije utiče na njihovo psihičko i fizičko zdravlje – kaže Mark Sirs, koji se bavi promocijom aktivnog igranja.

Liz Tras, sekretar za ekologiju, obećala je da će od ove godine svako školsko dijete imati mogućnost da posjeti nacionalni park i istakla da je svjesna potrebe da djeca uče u prirodi.

–Naša djeca bi trebalo da se penju po drveću, a ne po zidovima – ističe gospođa Tras. Istraživanja iz 2013. pokazuju da četvero od petero djece nema adekvatan odnos prema prirodi.

zavnews/Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *