Sektor metalske i elektroindustrije ostvaruje 40 posto ukupnog izvoza FBiH

Učešće metalske i elektroindustrije Federacije BiH u ukupnom izvozu FBiH je 40%, a najveće izvozno tržište tog sektora je Evropska unija.

Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) napravilo  je analizu stanja u ovom sektoru, po kojoj je metalska i elektroindustrija u FBiH u 2016. ostvarila izvoz proizvoda u vrijednosti 2,55 milijarde KM i u odnosu na 2015. godinu bilježi pad od 2%.

– Ukoliko metalsku i elektroindustriju FBiH posmatramo po grupama proizvoda, može se uočiti da je glavni razlog smanjenja izvoza u 2016. smanjeni obim izvoza ‘metala i njihovih proizvoda’ za 7,34% i  ‘električnih mašina i opreme i njihovih dijelova’ za 4,57% – kazali su za Fenu u Udruženju metalske i elektroindustrije PKFBiH.

Povezana slikaAnaliza pokazuje da pozitivne trendove u izvozu bilježe ‘mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi i nuklearni reaktori i dijelovi’ (čiji se izvoz povećao za 1,97% u odnosu na 2015.), ‘vozila i njihovi dijelovi’ (povećanje od 1,65%),  a najbolje rezultate u prethodnoj godini bilježi izvoz ‘oružja, municija i njihovi dijelovi’, čiji se izvoz povećao za 23,34%.

U metalskoj  i elektroindustriji Federacije BiH je uposleno više od 27.000 radnika, a broj firmi koje rade u ovoj branši je oko 1.400. Metalski i elektrosektor više od 90% svoje proizvodnje plasira na strana tržišta.

Među najvećim problemima u ovom sektoru u Udruženju metalske i elektroindustrije PKFBiH  izdvajaju problematiku carinskih bankovnih garancija kod privremenog uvoza i plaćanje carina na uvoz mašina i opreme za unapređenje proizvodnje.

– Prilikom privremenog uvoza mašina i opreme koje se koriste za proizvodnju, privredni subjekti moraju obezbijediti bankovnu garanciju koja je trošak i koja dodatno opterećuje firme. Također, neophodno je donijeti odluku o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina za unaprjeđenje proizvodnje, čime bi se privrednim subjektima omogućilo da lakše dođu do nove opreme i na taj način bi se sigurno povećao broj radnika – navode iz tog udruženja.

Povezana slika

O ovim temama će se diskutovati na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije  1. februara u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu.

 

zavnews/FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *