Koji restorani u BiH posjeduju halal certifikat kvalitete

Agencija za halal certificiranje u Bosni i Hercegovini obilježila je na kraju 2016. godine, 10 godina svog postojanja i rada. BiH prva evropska i druga svjetska zemlja (poslije Malezije) koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga.

Kako je na svečanosti povodom desetogodišnjice izjavio direktor agencije Amir Sakić, halal industrija itekako je važan dio ekonomije BiH. Prema njegovim riječima, do sada je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora. One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta, plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM.

Halal certifikati su osim u proizvodnoj industriji, sve traženiji i u industriji turizma i ugostiteljstva. Imajući u vidu sve veći broj turista iz arapskih zemalja koji dolaze u BiH, za bh. ekonomiju itekako bi bilo značajno kada bi što veći broj ugostiteljskih i turističkih objekata mogao ponuditi svojim gostima uslugu sa halal certifikatom.

Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje samo četiri hotela koja imaju halal certifikat: Hotel Europa dd Sarajevo, Hotel Hollywood Sarajevo, Hotel City boutique i Hotel Pino nature Trebević.

Od restorana na listi certificiranih firmi nalaze se Restoran Terasa Ilidža, Cordoba Café BBI centar, restoran Mostarlić i ćevabdžinica Mujanović Vogošća.

U halal turizmu BiH zadnjih godina svjedočimo pojavi dva vrlo negativna procesa. Na jednoj strani imamo vrlo slab porast broja certificiranih objekata (hotela i restorana) dok s druge strane u većim gradovima i turističkim destinacijama susrećemo nelegalne halal oznake. a protiv ove pojave, Agencija za certificiranje halal kvalitete poduzela jeodređene mjere.

Prvi certificirani hotel u BiH bio je Pahuljica na Vlašiću, ali nažalost nakon par godina odustao je od ovog koncepta poslovanja.

U prvom tekstu ćemo predstaviti restorane sa halal certifikatom:

Restoran Terasa, Ilidža (Stup)

Slikovni rezultat za restoran terasa ilidza stup

Restoran „Terasa“ Ilidža je prvi halal certificirani restoran u BiH i u regionu koji je implementirao zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za certificiranje uslužnih djelatnosti te svoje usluge pripreme i posluživanja hrane prilagodio potrebama halal potrošača. Restoran je kategoriziran u najvišu kategoriju DIAMOND što podrazumijeva da su sva jela u restoranu halal i da postoji mogućnost obavljanja namaza u mesdžidu koji se nalazi u sklopu restorana.

Restoran Cordoba, BBI centar

Halal meni Cordoba Cafea u BBI Centru nudi razne vrste sendviča, jela po narudžbi od piletine, salate, torte i kolači. U decembru 2016. godine otvorena  nova poslovnica Cordoba Café-a na Ilidži u hotelu Krone koji je, također, u procesu halal certificiranja.

Restoran Mostarlić, Hadžići

Halal certifikatom je ovaj lanac restorana i mesnica dobio još jednu potvrdu svog kvalitetnog i pouzdanog proizvodnog procesa, koji je u skladu s najsavremenijim zahtjevima prehrambene industrije. Pripremanje hrane u skladu sa zahtjevima halal-certifikata je takođe dodatna prednost posjete i konzumiranja kvalitetnih proizvoda ovog domaćeg proizvođača, a u što su se mogli uvjeriti svi koje je put naveo kroz Sarajevo.

Restoran Mujnović, Vogošća

Halal certificiranjem u kompaniji Mujanovići doo, obuhvaćena je klaonica, proizvodnja i prodaja svježeg junećeg, telećeg i janjećeg halal mesa, te proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim toga, halal certificiranjem obuhvaćen je ugostiteljski objakat „Ćevabdžinica“ u Vogošći, koja se nalazi u sastavu kompanije Mujanovići.

zavnews/akos

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *