Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcioniše svijet

Profesor je podijelio papire i rekao učenicima da ih izgužvaju. Kantu za smeće stavio je ispred katedre.

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo trebate zgužvani papir ubaciti u korpu za smeće, a da ne ustajete”, objasnio je učenicima.

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse.

Učenici su gađali, i kao što je bilo i za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspjela pogoditi koš.

“Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlaštenost”, istaknuo je profesor.

“Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i pol između njih i cilja”, upozorio je profesor.

Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni”, zaključio je profesor.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *