Mladi su religiozniji nego što se misli

Iako se u javnosti često plasiraju raznorazne negativne činjenice o mladima, jako se malo zna i govori o njihovoj religioznosti. Naime današnja mlada generacija religioznija je nego što je društvo obično percipira. Zaključak je to psihologa Leeja Shumowa, s američkog univerziteta Northern Illionois.

Prema Gallupovom istraživanju na 2.000 tinejdžera, 75% ih se izjasnilo da se moli, a 50% ih je pohađalo određeni religijski događaj u posljednjih sedam dana. Iako se taj podatak ne može uzeti kao paradigma razvoja njihove duhovne osobe, ipak on mnogo govori za sebe.

Vjera je važan dio života svake osobe, te kao takva utiče na sva druga područja života. Mnogi mladi ljudi svjedoče preobraćenja koja su se dogodila nakon pristupanja nekoj mladenačkoj religioznoj zajednici. Sredina u kojoj su se našli potpuno je promijenila njihov pogled na svijet, i pokazala im život iz druge perspektive.

Mladi se s religijom obično upoznaju u školi, a onda je nastave sami istraživati. Njihova povremena lutanja nisu ništa drugo nego dokaz traganja za višim smislom života. U vjeri pronalaze i mnoge druge aktivnosti koje ih zanimaju, a sve to vodi pozitivnom razvijanju mladih u zrele osobe’, zaključio je psiholog Lee Shumow.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *