Nagomilavanje leda na rijeci Bosni

Na području Zeničko-dobojskog kantona, na lokaciji Janjički-slapovi – Drivuša, došlo je do formiranja velike količine ledene mase, koja za sad ne predstavlja opasnost po ljude i materijalna dobra, ali bi eventualnim brzim otapanjem uzrokovala štete na putnoj i željezničkoj infrastrukturi (mostovi). Isto tako, djelovanjem povećanog vodostaja rijeke Bosne, i njenim izlijevanjem iz korita, bili bi ugroženi ljudi i materijalna dobra.

Osim Drivuše i ostalih lokaliteta na području grada Zenice, i u Zavidovićima postoje lokacije na kojima se led nagomilava i prijeti objektima u blizini rijeke Bosne, kako stambenim tako i drugim objektima.

Tako se na lokalitetu Mjesne zajednice “Branioci grada”, na lokalitetu Omećak, dijelu Omladinskog naselja, te na dijelovima prema naselju Dolina, nalaze velike količine naslaga leda, koje ugrožavaju stanovnike ovih područja, ali i objekte u tom dijelu naše Općine.

Ovim putem apelujemo na nadležne ustanove da preduzmu određene sigurnosne aktivnosti, ali i na stanovništvo, da blagovremeno intervenišu i nadležnim službama prijave ovakve slučajeve, kako bi se na vrijeme pokrenule odgovarajuće aktivnosti, i stanovništvo sačuvalo od neželjenih i opasnih situacija, za njih i njihove objekte.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *