Oglasio se ministar Čampara: Pisanje “Dnevnog avaza” o FMUP-u je zlonamjerno, tendenciozno i potpuna laž

Povodom teksta objavljenog u današenjem broju “Dnevnog avaza”, a u kojem je autor teksta pozivajući se na izvještaj Centra civilnih incijativa, pisao o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, saopćenjem za javnost oglasio se federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

– S obzirom na to da je danas “Dnevni avaz” objavio laži i zloupotrijebio činjenice, dužan sam se obratiti javnosti kako bi bila, za razliku od navedenih, upoznata sa istinitim činjenicama – navodi se u saopćenju za javnost ministra Čampare, te dodaje:

– Potpuna laž je da je budžet Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2016. godinu 45.585.074 KM ili (45,5 milion KM). Istina je da je ukupan budžet FMUP-a za 2016. godinu zajedno sa tekućom rezervom 8.339.784 KM, od čega je realizovano 8.096.395 KM.

U spornom tekstu tendenciozno je i zlonamjerno napisano da je ovo ministarstvo utvrdilo samo dva zakona i pripremilo 53 od ukupno 2.733 mjere, kako bi se obmanula javnost i na taj način pokušao destabilizirati rad ove institucije, izostavljajući pritom pojašnjenje da 2.733 mjere predstavljaju mjere Vlade Federacije BiH i svih institucija unutar Vlade, a ne samo mjere FMUP-a.

Prije iznošenja bilo kakvih podataka trebalo bi poznavati unutrašnju strukturu ovog Ministarstva, koje je sadržano u Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, kojim je precizirana struktura i nadležnost ministarstva i Federalne uprave policije, koja ima potpunu budžetsku i operativnu samostalnost te je administrativno i organizacijiski posebno uređena.

Još jedan od lažnih podataka navedenih u tekstu je: “Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova zabilježilo je prošle godine jednu od najlošijih realizacija rada neke od federalnih institucija”, budući da upravo mojim dolaskom na čelo FMUP-a, u toku 2014. i 2015. godine, ovo ministarstvo je bilježilo pozitivno finansijsko poslovanje, što govore objavljeni Izvještaji Ureda za reviziju institucija FBIH.

Žalosno je da novinari lista “Dnevni avaz” nikada nisu tražili informacije o radu Ministarstva, i tako spuštaju poštenu misiju novinarstva na najniži i najprimitivniji nivo. Naglašavam da Ministarstvo kome sam ja na čelu uvijek stoji svim novinarima na raspolaganju za davanje informacija s ciljem što objektivnijeg izvještavanja građana naše države.

Vjerovatno je uredniku i autoru teksta, kao i nalogodavcima poznato šta je bio cilj da se na ovakav način pokuša rušiti dignitet mene kao ministra i destabilizirati rad čitavog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – navodi se u reagiranju Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *