Akademija posvećena Aliji Isakoviću, piscu univerzalnog duha

Akademija “Taj čovjek – Alija Isaković“ povodom 20 godina smrti i 85 godina od rođenja tog bosanskohercegovačkog književnika i intelektualca, održana je u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, javlja Fena.

Adil Kulenović, predsjednik „Kruga 99“, Asocijacije nezavisnih intelektualaca, koja je dio organizacionog odbora, moderirajući na akademiji, pozvao je zvanice mahom iz književnih, naučnih i medijskih krugova, da na svoj način doprinesu obilježavanju tih godišnjica.

Naglašavajući veličinu Isakovićeve književnosti i osebujnost njegove ličnosti, Kulenović je za mart ove godine najavio naučni skup o jeziku, i pozvao pozorišta u zemlji da u ovogodišnji repertoar uvrste piščeve drame.

Prof. dr. Enes Duraković je Isakovića, pripovjedača, romansijera, dramskog pisca, lingvistu, analitičara, nazvao piscem univerzalnog duha.

Povezana slikaOsvrnuo se na njegovu priču „Taj čovjek“, roman „Pobuna materije“ ispisan kao „neka vrsta posljednje knjige“ čovjekova prisustva u bezvremenosti materije; na novele čiji su junaci ljudi na marginama društvenog života, na zbirku putopisa koji nisu tek usputne putničke impresije već „literarno slojevita vizija životne punoće, ali i neumitne prolaznosti“.

Duraković se osvrnuo i na Isakovićeve tekstove „Generalijum“, „Hasanaginica“, „To“, na monodramu „Dodir“ i poetsko-filozofski postupak u tekstu, na sukob novovjekovnog Hamleta i oca, besmisao stalnih sukoba „kojima je izložen naš svijet“.

Riječju, Duraković je govorio o živopisnom književnom opusu Alije Isakovića akcentirajući raznolikost žanrova, te je pozvao na objavljivanje tekstova što još nisu dospjeli u štampu.

Izudin Bajrović i Mirsad Tuka, bardovi bosanskohercegovačkog glumišta, govorili su odlomke iz Isakovićevih priča, romana, novela.

zavnews/fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *