Prestanite sanjati i pokrenite vlastiti posao

Lakše je sanjati nešto nego doista napraviti prvi korak. Pa ipak, potrebno je svega pet koraka kako biste svoju ideju o poslu, napokon pretvorili u stvarnost…

1) Poduzmite bilo koji korak

Jedan od razloga zašto je tako teško započeti vlastiti posao, leži u činjenici da to podrazumijeva – puno posla. Pomisao je zastrašujuća, jer u pravilu ne znamo odakle početi. Zapravo, počnite od bilo čega. Veliki problemi najlakše se rješavaju kada ih razlomite na nekoliko manjih koraka. Isto pravilo vrijedi i ovdje.

Kada napravite barem jednu stvar, to će vam dati poticaj da krenete na slijedeći korak. Možete započeti s onim što vam je najzanimljivije i najlakše. To može biti razrada posla ili proizvoda, potencijalnih kupaca i sl. Koncept ne mora biti precizan ili potpuno realan, ali sama činjenica da ste ga počeli razrađivati, dat će vam poticaj i uvid u jednostavne osnove s kojima možete krenuti već danas.

2) Pojednostavite i zaboravite na savršenstvo

Otvarate li fast food restoran, možete se zabavljati izborom imena, lokacije, menija. Ali prva stvar o kojoj morate razmišljati je – hrana. Sve drugo je sporedno. Definirajte šta je srž vašeg budućeg posla, konkretan proizvod ili usluga i krenite od toga: šta je to, kakvu svrhu ima itd. Što bolje razumijete srž proizvoda ili usluge, lakše ćete definirati kome je potreban, gdje bi ga i koja struktura kupaca željela potražiti (kupiti)…

3) Ne otkrivajte toplu vodu

Ne morate raditi nešto što možete posuditi ili unajmiti za nisku cijenu. Primjera radi, ako planirate izraditi web stranicu, prije nego što se upustite u trošak, možete pokušati s blogom. To će vam dati priliku da besplatno otkrijete ko su vaši prvi posjetitelji, jeste li na dobrome tragu i ako niste, šta možete popraviti.

4) Obznanite ljudima da počinjete

Iako mnogi ne žele podijeliti ovako važnu informaciju čak niti s prijateljima, kako ne bi ‘urekli’ ideju ili riskirali da im je neko ukrade, prednosti objave su višestruke. Prvo, na ovaj ćete način sami sebe najbolje osvijestiti da ste nešto doista započeli. Drugo, ljudi će vjerovatno s vama podijeliti svoja mišljenja ili prijedloge o ideji, ili će vam postaviti pitanja kroz koja ćete i sami otkriti imate li sve odgovore ili ste na neke važne stvari zaboravili. Ne treba posebno naglašavati podršku ili čak preporuku za kontakte koji vam mogu pomoći u realizaciji ideje.

5) Recite ljudima šta vam je potrebno

Čim ste informaciju o pokretanju vlastitog posla podijelili s ostalima, recite im šta vam je potrebno za početak. Neko vam odmah može preporučiti dobrog programera, obrtnika, konsultanta ili marketinškog stručnjaka. Čak i ako to nisu prave adrese, na njima ćete možda dobiti daljnje preporuke. Iznenadili biste se koliko je svijet malen.

Jeste li učinili barem jedan od ovih koraka? Čestitamo, upravo ste započeli svoj vlastiti posao!

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *