Strateški plan ruralnog razvoja BiH važan za bh. poljoprivredu

 

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravili su usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, koji je podržan i od entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta.

– Ovaj plan dodatno će povezati sektore sigurnosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne kontrole i ruralnog razvoja, neophodne za sveukupni održivi ekonomski rast Bosne i Hercegovine. To su i dobre vijesti za poljoprivrednike i proizvođače koji će imati koristi od dosljednijeg i strateškog pristupa u ovom važnom sektoru – ocijenili su iz Delegacije EU.

Usvajanjem strategije, BiH će biti u mogućnosti iskoristiti daljnju podršku EU poljoprivredi i ruralnom razvoju, a nakon što strategiju usvoji i Parlamentarna skupština BiH, otvorit će se vrata za finansijsku podršku u okviru IPA-e II (2018 -2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu.

Izrazili su očekivanje da će dokument ekspeditivno biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer će to dovesti ne samo do više prihoda za bh. poljoprivrednike, već i više prilika za radna mjesta i ulaganja.

EU je spremna, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH, nastaviti raditi sa svim relevantnim akterima, te dodatno podržati poljoprivredu i ruralni sektor, koji su od vitalne važnosti za održivi ekonomski i društveni razvoj BiH.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *