Izetbegović i reis Kavazović, podržali projekat “Genocid nad Bošnjacima”

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazao je pred početak večerašnjeg performansa “Genocid nad Bošnjacima ‘92-'95”, da je ovaj projekat bitan, kako se historija Bošnjacima ne bi ponovila.

-Sve što je bilo kreirano, bilo je s ciljem da se Bošnjaci očiste s dijela teritorije i da se učini podjela BiH. Dakle, ne propustiti ništa, svakog čovjeka i svaku žrtvu i sve presude i svjedočenja treba da dobiju svoje priče i lica. Ljudi nisu brojevi – kazao je Izetbegović prisutnima.

Poručio je kako je ovo bitno da se Bošnjacima ne bi ponovila historija, te da nije cilj kvariti odnose na Balkanu.

-Bošnjaci i Srbi žive vijekovima izmiješani, jedni pored drugih i jedni sa drugima. Taj suživot može biti baziran na istini, ma kakva ona bila – rekao je Izetbegović.

Performans “Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije” realizira se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem, a režira ga naš najnagrađivaniji glumac i direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović.

-BiH je stoljećima svoje neprijatelje slala na smetljište historije, jer je biće koje je neuništivo. Kada me pitaju na šta mi liči BiH, jer sam je utjelovio u ljudski lik, kažem im da je to kao kad neko dedi sa starom ‘francuzicom’ na glavi, bez ikakvog razloga opali šamar, on je digne i nastavi dalje. Tako i Bosna ide dalje – kazao je Hadžihafizbegović.

Reis Kavazović je istakao da je Sarajevski proces 1983. godine bio uvertira za stradanje i pripremni test za umiranje Bošnjaka, dodajući da je sve počelo pričom o cvjetanju fundamentalizma.

-Danas vidimo da je tema identična. Njene varijacije se razlikuju ovisno o tome da li je u pitanju njihovo istočno ili zapadno ishodište. Matricu već svi dobro razaznajemo. Oni žele da Bosne ne bude. Zarad nas i Bosne i danas i uvijek i stalno iznova podsjećajmo i sebe i druge na tragediju koja nas je zadesila 90-ih godina prošlog vijeka. Danas gotovo da nema mjesta u kojem žive Bošnjaci, bez šehidskih nišana nevino pobijenih, od Prijepolja do Velike Kladuše. Istina kao i sve drugo mora se zaštiti i braniti, od onih koji bi da uspostave svoju paralelnu istinu, utemeljenu na lažima. Potrebna nam je istina o nama, bosanskim ljudima, o našim sudbinama i stradanjima, kako o muslimanima, podjednako i o jevrejima, katolicima i pravoslavcima – rekao je reis Kavazović.

Promovirana je i internet stranica “Genocid nad Bošnjacima”, koja će do 11. jula ove godine imati bazu od oko dva miliona podataka, koja će se nadopunjavati i svjedočiti o strašnom zločinu nad Bošnjacima.

-Na ovome mjestu ćemo vam prezentirati internet stranicu, koja se priprema i koja će svoj puni kapacitet dobiti 11. jula, na taj simbolični datum dženaze u Srbrenici. Velika zahvala predsjedniku Izetbegoviću i reisu Kavazoviću na podršci, kao i svima koji su radili na projektu – istakao je Hadžihafizbegović.

Dodao je da je oko 30.000 žena, djevojaka, uključujući i jedan dio muškaraca, sistematski zlostavljano i silovano na području BiH, u periodu 1992-1995. uključujući i područje Srebrenice.

Programu u Narodnom pozorištu Sarajevo, prisustvovao je veliki broj osoba iz javnog i političkog života BiH. Umjetnički dio performansa, pored Hadžihafizbegovića, izvodili su Maja Izetbegović, Maja Salkić i Izudin Bajrović. Oni su čitali dokumente, presude iz Haga, strateške odluke nelegitimne Skupštine Republike Srpske.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *