Kako motivirati zaposlenike i povećati njihovu produktivnost

Zapošljavanje kvalitetnih i talentovanih kadrova može biti zaista teško, a zadržavanje takvih kadrova predstavlja dvostruki izazov.

Takvi zaposlenici trebaju visoki nivo motivacije i povjerenja kako bi postali dio vašeg tima.

Za razliku od velikih korporacija, to može biti teško malim poduzetnicima koji ne mogu zaposlenicima pružiti veliku finansijsku podršku.

Vrlo je bitno odabrati prave zaposlenike, s obzirom da ta početna grupa ljudi s vremenom može postati okosnica organizacije i upravljati firmom u željenom smjeru.

Entuzijazam i motivacija su od vitalnog značaja kod zaposlenika u nekoj firmi. Uvjerite se da su osobe koje zaposlite dovoljno motivirane da bi razvijale svoje vještine.

Na početku poslovanja birajte zaposlenike koji su dovoljno fleksibilni kako bi zadovoljili različite potrebe u ranim fazama poslovanja.

Promjena okoline može biti dinamična i donijeti neočekivane probleme. Zaposlenici moraju biti u stanju razmišljati izvan okvira kako bi pronašli rješenja.

Trebaju znati kritički razmišljati, brzo donositi odluke, biti odani, pouzdani i pošteni. Nakon što sastavite savršeni tim, održavajte im motivaciju za rad jer su ključ vašeg uspjeha.

Motiviranje tima zaposlenika više je umjetnost nego nauka, ali evo nekoliko tehnika koje će povećati šanse za pronalaženje ispravnog načina:

  1. Fokusirajte se na širu sliku i svrhu, vrijednost tima u cjelini mora biti veća od zbira pojedinačnih vrijednosti svakog zaposlenika
  2. Naglasite važnost procesa učenja i razvoja
  3. Prava osoba mora biti na pravom mjestu, dakle iz svakoga se moraju izvući njegovi najbolji kvaliteti
  4. Nagrađujte uspjeh
  5. Za svakoga imajte drukčiji pristup, jer svaka je osoba različita.

 

biznisinfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *