Najbolji čajevi za čišćenje organizma

Ako svaki dan pijemo čaj za detox onda ne samo da pomažemo tijelu u čišćenju nego i povećavamo unos prijeko potrebne vode.

Čišćenje organizma je proces kojim se tijelo na prirodan način rješava toksina. Detox (čišćenje) organizmu nije potreban samo onda kada se unesu štetne tvari, nego svaki dan jer sve što jedemo i pijemo sadrži određenu količinu štetnih tvari.

Osobine čaja za čišćenje organizma

Čajevi koji pomažu izmjenu tvari u organizmu i pozitivno djeluju na metabolizam su na biljnoj bazi. Oni trebaju imati veliki postotak antioksidansa i ne smiju sadržavati kofein.

Čišćenje organizma kod mršavljenja

Ako nastojite smršati važno je da znate kako se toksini nakupljaju u naslagama masti. Dok topite salo, bilo vježbom, bilo dijetom, ti toksini se oslobađaju i završavaju u krvotoku. Zato je izuzetno važno piti puno tekućine, a najbolje je ako je ta tekućina biljni čaj koji čisti organizam.

Top 3 čaja za čišćenje organizma:

zeleni-cajZeleni čaj

Zeleni čaj dobiva se iz biljke čajevca. Radi se od svježih listova i sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam. On je pun antioksidansa i to onih koji nisu prisutni u voću i povrću. Ukratko, zeleni čaj slovi za najzdraviji čaj na svijetu.

caj-od-djumbiraČaj od đumbira

Ovaj čaj je vatrenog okusa, pospješuje probavu i daje osjećaj sitosti. Đumbir je snažan antioksidans.

 

caj-od-sipkaČaj od šipka

Ovaj čaj sadrži i vitamin C i antioksidanse. Preporučuje se za jačanje imuniteta i detox kod prehlade i upala.

Kako pripremati čaj?

Možete nabaviti ili kupovni čaj ili ga sami napraviti iz suhih ekstrakata ili iz svježe biljke. Kod čaja od đumbira preporučujemo da ga pravite od svježeg izdanka, a za ostale kako vam više odgovara.

Ukoliko koristite kupovni čaj pročitajte uputstvo za pripremu. Reći ćemo još da se ne pripremaju svi čajevi u kipućoj vodi. Neki, poput zelenog čaja, pripremaju se u vrućoj vodi (oko 80 stepeni C).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *