Za uspjeh u životu potrebna vam je samo jedna osobina

Težite li uspjehu (a ko ne teži?) u životu, bilo profesionalnom, bilo privatnom, razveselit će vas vijest da su naučnici otkrili najvažniju osobinu koju morate posjedovati – savjesnost. Ako posjedujete tu osobinu, onda se samo morate potruditi i izbrusiti je do kraja.

Osim toga, uz savjesnost nisu pronašli nijednu negativnu osobinu koju bi vezali, piše magazin Time, a pozitivne osobine koje ta jedna obuhvata bile bi – učinkovitost, organiziranost, urednost i sistematičnost.

Drugim riječima, biti savjestan zapravo znači biti temeljit, pažljiv i oprezan, a istovremeno uključuje želju za obavljanjem zadataka.

Savjesnost je vrlina koja se manifestira kroz spomenute karakteristike, a podrazumijeva i disciplinu, pažljivost, promišljenost, sposobnost organizacije, pažljivo promišljanje prije djelovanja i ambiciju.

Upravo se kod savjesnih ljudi najbolje može predvidjeti poslovni uspjeh. No, ne radi se samo o poslu – djeca visoke savjesnosti imaju bolje ocjene u školi i na fakultetu, rjeđe su involvirani u kriminal i duže su u braku. Osim toga, navodno i duže žive, imaju niži krvni pritisak i manju vjerovatnost da obole od Alzheimerove bolesti.

jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *