Epilog političkih odluka CIK-a: Uradili sve da HDZ ostane na vlasti u Stocu

Salmir Kaplan neće biti kandidat za načelnika Općine Stolac na ponovljenim izborima, a SDA neće imati priliku da predloži drugog kandidata.

Donošenjem niza političkih odluka, Centralna izborna komisija (CIK) BiH obezbijedila je Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i njenom načelniku Stjepanu Boškoviću ostanak na vlasti.

CIK je Kaplana izbrisao sa kandidatskih listi i tako potpuno obesmislio ponovne izbore u Stocu, s obzirom na to da su u ponudi ostala samo dva kandidata iz reda hrvatskog naroda – Stjepan Bošković iz HDZ-a BiH i Mato Komšić koji realno nema nikakve šanse. Bošnjaci i ostali koji ne podržavaju HDZ BiH na ponovljenim izborima imat će dvije mogućnosti, bojkotirati glasanje ili glasati za jednog od ponuđenih kandidata, što je manje vjerovatno.

Bošnjaci iz Stoca su i prije Lokalnih izbora i na dan izbora 2. oktobra ukazivali na mnoge nepravilnosti i malverzacije kojima je HDZ BiH sebi nastojao osigurati pobjedu, pa su se tako na biračkim spiskovima našli ljudi koji odavno nisu među živima.

CIK nije učinio ništa na revidiranju tih biračkih spiskova, na osnovu kojih će biti provedeni i ponovljeni izbori, ali to više i nije važno, jer je ostalim odlukama osigurao pobjedu HDZ-a BiH. Sada više neće biti potrebe ni da se pojedinim osobama omogući višestruko glasanje, što je bio slučaj 2. oktobra kada su izbori prekinuti, ili da se “uvoze” glasači iz susjednih zemalja jer pobjeda HDZ-a BiH je izvjesna.

Iako su se odmah nakon prekida izbornog procesa u Stocu stekli uslovi za poništenje izbora i raspisivanje novih, to nisu dozvolili članovi CIK-a iz hrvatskog naroda Stjepan Mikić i Vlado Rogić i njihove srpske kolege Novak Božićković i Branko Petrić. Sada, kada su preglasavanjem ostalih članova uspjeli izvojevati skidanje s liste svih onih koji bi mogli ugroziti pobjedu HDZ-a BiH, vjerovatno će nastojati da do izbora dođe što prije.

faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *