JU Centar za kulturu: Metafora o svijetu kao opštoj bolnici

Dočekali smo, napokon, da se jedan od dramskih tekstova Hriste Bojčeva, tog bugarskog čuda od dramatičara, inscenira i u Zavidovićima. Da ne bismo širili priču i uopšteno govorili u čemu se sastoji kvalitet, aktuelnost i popularnost njegovih dramskih tekstova, reći ćemo zbog čega smo se opredijelili baš za Opštu bolnicu, koja je, da i to kažemo, od svih njegovih tekstova dosad imala najmanje inscenacija.

Svojim crno-humornim i satiričnim perom, Bojčev je u Opštoj bolnici na metaforičan naših oslikao svijet u kojem živimo. Likovi, situacije, ukupan svijet Opšte bolnice odraz su nas samih, naših situacija i naše stvarnosti u neznatno zakrivljenom i zatamnjenom ogledalu. Pogledajmo za trenutak ko sve, i kako, živi u svijetu Opšte bolnice. Bolnice u koju se ne dospijeva svojom voljom. Bolnice iz koje pacijente ne otpuštaju, nego ih konstantno drže tu, jer neko smatra da su bolesni i eksperimentiše s njima. Bolnice iznad koje svakodnevno nadlijeću „avioni Alijanse“, koji očito negdje nekog bombarduju.

Da li su stanovnici Opšte bolnice svjesni apsurda situacije u kojoj egzistiraju kao nečiji zatočenici, zamorci i marionete? Rekli bismo da nisu – jer kako drugačije objasniti njihovu neuništivu nadu i iluziju da će jednog dana biti „otpušteni“, ili da će im biti bolje!? Tu, iza zidova bolničkih prostorija, pacijenti svakodnevno jedu i piju, raspravljaju i nadmudruju se, međusobno se izrabljuju i obmanjuju… Koječemu se i obraduju, katkad se i nasmiju, sebi ili drugima… Povremeno, oni pogledaju i u nebo, ali ne da bi prizvali Boga, nego osluškuju zvukove aviona Alijanse, pribojavajući se da jednog dana i sami ne postanu meta… Oni zapravo sve vrijeme u toj svojoj bolnici ništa drugo ne rade, nego čekaju, čekaju, čekaju… I, uprkos svemu, oni se nadaju, čeznu, sanjaju… (Hasan Džafić)

Podjela uloga

Kontuzov: ROBERT KRAJINOVIĆ
Dedo: MUGDIM AVDAGIĆ
Bratoj: PREDRAG JOKANOVIĆ
Vilijam: ADIS MEHANOVIĆ
Fero: NUSMIR MUHAREMOVIĆ
Pepeljuga: ANĐELA ILIĆ
Baba: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ
Žena: URANELA AGIĆ
General: IŠTVAN GABOR
Doktor: IŠTVAN GABOR
Sestra: LANA ZABLOCKI

Vidimo se u četvrtak (23.03.2017. godine) u 19:30 h u Centru za kulturu u Zavidovićima.

zavnews/czkzavidovici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *